Annonse

Filminfo og video

Gressklippermannen

Det er så små fragmenter av likheter mellom disse to at det nesten er skammelig av oss å gjøre The Lawnmower Man i Fra Bok til Film serien. Stephen King selv saksøkte, og vant, i kampen for å få sitt navn fjernet fra filmplakaten. Så hvorfor skal vi så begi oss ut på denne som såkalt "Fra Bok til Film" når det nesten ikke er noe å sammenlikne? Fordi det nesten kunne vært en King film.

I bokform er historien om gressklippermannen bare en novelle i en samling kalt Night Shift og ble gitt ut i 1978. I denne samlingen finner vi også noveller som The Boogeyman, Children of the corn, I know what you need og Sometimes they come back. Det hadde på mange måter vært langt bedre å brukt noen av disse for å sette spotlighten på denne samlingen, men det er vanskelig å motstå The Lawnmower Man. Det er en kul film, men den har ingenting med Stephen King å gjøre. Når du ser den så er det lett å skjønne at skaperne ønsket å hype sin egen film, å skape en aura av interesse ved å utnytte navnet Stephen King på filmplakaten. De har plukket ut et drap med en gressklipper, menneskerester i et fuglebad og noen små replikker, men der stopper også det som har med novellen å gjøre.

I filmen leker Dr Lawrence Angelo (Pierce Brosnan) med Virutal Reality som forsøk på å utvide hjernens kapasitet på den tilbakestående gress klipperen Jobe. Resultatene er over all forventning og Jobe får evner i form av telepati og telekinesis. Hans utvikling av hjernen går over til et psykotisk og hevngjerrig vesen når mennene bak forskningen manipulerer og lurer Dr Lawrence Angelo, og Jobe tar selv kontroll over den videre utviklingen av forskningen som han selv er prøvekaninen i. Det er denne typen emner man ofte finner i bøker av Stephen King. Så når man så hans navn i tittelen, var det helt naturlig å se dette som en film basert på et av hans verk, selv om den i virkeligheten langt derifra er nettopp dette. Det er rett og slett ufint å utnytte en forfatter på denne måten, men samtidig er det så forståelig, for dette virket sikkert så genialt fra produsentenes side. Denne selvsikkerheten tjente de uansett på, for mange assosierer The Lawnmower Man med Stephen King, selv om det på hans egen nettside ikke refereres til denne filmen over listen på filmer som er basert på hans bøker og historier.

Hvis man er svoren fan av King, så er Night Shift en novellesamlig vel verdt å lese, med historier som er opphav til en rekke filmer. Uansett hva man plukker ut av horrorsjefens katalog, så finner du kvalitet, originalitet og spenning. Måten han bygger sine bøker og historier på er et skinnende eksempel på en genial og superproduktiv forfatter. Vi kan bare tenke oss til hvordan han kunne ha lekt med et prosjekt som The Lawnmower Man hadde den virkelig vært hans. Eller vi kan bare drømme om hvor han kunne tatt selve novellen til en roman hvis han hadde villet. Den lille historien om mannen som bestiller klipping av gressplenen sin er en historie plukket fra treet som representerer Stpehen King på sitt aller beste. Bestill denne samlingen, i dag.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse