Annonse
Shakespeares skjulte koder er en dokumentar på 4 episoder à 53. Den omhandler organisten og amatørkryptografen Petter Amundsen, som mener at det ikke var Shakespeare som skreiv Shakespeare, men Sir Francis Bacon. Han har klart å knekke en rekke koder, og i løpet av de fire episodene, peker han på mange ting som forsterker denne teorien.

De fleste – så å si alle – mener at Shakespeare skreiv Shakespeare. Dette er fordi det er mange manuskriptreferanser til ham, og mange andre forfattere som har bekrefta at han finnes. Det finnes skriftlige bevis på dette, historiske bevis, dikt som hyller ham. Allikevel ”veit” Amundsen at han har rett i det han sier med at det var Sir Francis Bacon som er den virkelige forfatteren bak blant annet Romeo og Juliet.

Shakespeares skjulte koder tar opp mange interessante temaer, og peker på en rekke ting som har spredt tvil angående Shakespeares identitet. Dokumentaren er svært interessant, og etterforskninga til Amundsen er særdeles gjennomtenkt. Han har gått dypt inn i litteratur og kryptering av koder, har lest seg opp på Shakespeare og Bacon, og har blant annet lært seg latin. Alt han sier blir støttet opp av koder og bevis, og det skal godt gjøres at alt han har funnet er en tilfeldighet.


Denne dokumentaren er spennende, og den er stappa med informasjon om både Shakespeare og Bacon. Jeg vil allikevel kun anbefale den for folk som er over gjennomsnittlig interessert i litteraturhistorie og William Shakespeare, og som også har et åpent sinn. For de såkalte baconianerne, de som mener at det faktisk var Bacon som skreiv Shakespeare, er nok denne dokumentaren fire himmelske timer – men for de som mener at Shakespeare var forfatteren av Shakespeare, er det lett å hisse seg opp over antagelsene til Amundsen. Jeg er av sistnevnte, og sitter igjen med at det hele kun er en intellektuell lek, at det er helt vilkårlig det han har funnet fram til.

Amundsen framstår som besatt på at det er Bacon som skreiv Shakespeare, og det virker som om han er på randen til å være gal. Det hele virker søkt, til tross for de såkalte bevisene han finner. Han virker som en som kun ønsker å få noen minutter med berømmelse, noe denne dokumentaren har gitt ham. For min del har den gjort meg enda mer sikker på at Shakespeare er den virkelige forfatteren.

Av disse grunnene vil jeg si at dersom du er i tvil om hva du tenker, anbefaler jeg å holde deg langt unna Shakespeares skjulte koder. Amundsen trekker ting evig langt, og når alt kommer til alt, er nok denne dokumentaren den mest meningsløse dokumentaren jeg noen gang har sett.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse