Annonse

Filminfo og video

Hellraiser

Boka forteller en historie om et ektepar som flytter inn i et gammel hus de har arvet og oppdager et monster av et vesen som kommer til live igjen av et par dråper blod som søles på gulvet. Monsteret, som er mannes bror, har mistet kroppen sin til S&M Cenobitene og må kjempe til seg mer blod for å fullføre healingprosessen. Dette er sånn lett skisser hvordan handlingen utspiller seg. Men historien har en originalitet bare god horror kan vise til.

Novellen The Hellbound Heart, en historie som leker med det sadomasochistiske, er en kort leseropplevelse men det gjør den ikke til en tam liten sak. Det er en horror fortelling som er skreddersydd for film, med visuelle krysningspunkter og lekende bilder. Det er ideen om den ultimate nytelse og smerte, en lidelse påført av de sadistiske Cenobitene. Historien ble første gang publisert i en samling med tekster kalt Night Visions, men etter at filmen kom ble den reutgitt under egen utgivelse. Den er dog mer en bok for boksamleren, horrorfantasten og folk med interesse for nettopp slikt materiale enn for den brede massen. Det vil ikke si at den her ikke anbefales, men opplyses bare at den sikkert har et egnet publikum den er rettet mot.

Boka er helt klart artig lesing, men filmen blir en større opplevelse. Samtidig må det sies at dette ikke er en ny film. Den kom ut i 1987 og i likhet med mange filmer fra åttitalet, så er den ikke helt up to date med tanke på effekter, skremselsfaktor og helhet. Men den er like så en klassiker innen skrekk og Pinhead, filmens Cenobite-boss, er en av de mest originale bad boy figurene på markedet. Hvis man så ser bort i fra der filmen har falmet i tidens løp, så gjør hovedrolleinnehaverne en god innsats, det er rett og slett ett godt stykke skuespill. Når du ser deg gjennom ekstra materialet så legger du merke til forskjellen mellom skuespillerne i filmen og deres egen personlighet bak kamera. Da legger du merke til at det som virker statisk, er en gitt setting for rollen. Mye kunne sikkert vært bedre i Hellraiser, men slik er det jo med alt. Tross alt kan James Bond filmene som kommer ut med jevne mellomrom kunne også være veldig mye bedre på mange plan. Det er rett og slett moro å se slike gamle filmer, som var langt mer skremmende når de var nye. Man kommer ikke utenom Hellraiser og resten av serien med filmer om Pinhead & Company hvis man har horror øverst på lista. På samme måte som man ikke kan unngå å se Fredag den 13, Nightmare on Elm Street og Halloween.

Totalt i Hellraiser serien så er det åtte filmer. Utover i serien så opplever vi mer av Pinhead og den verden han oppholder seg i, der det er mer gore og lemlesting. Samt i 2011 er det en remake av den første filmen på vei. Det vil langt på vei bli spennende å se hva de har å by på av effekter og forskjeller når den kommer ut.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse