Annonse

Filminfo og video

The Green Berets

For USA har Vietnamkrigen blitt prestisjeprosjektet som splitter landet i to; etter en mislykket innsats med store tap sett med amerikanske øyne vokser folkets skepsis i takt med antallet falne. For Oberst Mike Kirby som er på vei inn i en kontorjobb er imidlertid lysten på mer krigserfaring for stor og sammen med en skvadron kjent som The Green Berets og en krigsmotstander av en journalist plasserer Kirby seg midt i krigens hete med Vietcong på alle kanter. Det som i utgangspunktet skulle bli en tur i krigen som normalt utvikler seg til å bli et sant mareritt når det viser seg at Vietcong ikke bare har plassert infiltratører bandt Kirby's egne menn men også har langt mer kontroll på krigen enn hva Kirby og resten av Amerika tror.

Med Vietnamkrigen som bakgrunnsteppe, hardhausen John Wayne i hovedrollen og bak kameraet som regissør og et enormt budsjett etter den tidens målestokk kunne The Green Berets fort ha blitt en uforglemmelig krigsfilm - og det blir den også selv om det er av helt andre årsaker enn hva Mr Wayne og gjengen først trodde.

Det første som slår en med denne lidelsen av en film er den gjennomgående mangelen på farger og nyanser i historien; her er alt svart eller hvitt, amerikanerne er noen reale helgener og VC består utelukkende noen motbydelige og sadistiske svin av noen voldtekstmenn som mer enn gjerne flår både kvinner, barn og menn - og hva gjør man med slike mennesker? Jo man skyter de ned mens man veiver verbalt med det amerikanske flagget. Wayne's politiske intensjoner bak filmen legger seg som et propaganda-slør over det hele og makter i mot alle forventninger å skape en følelse av avsky ovenfor de amerikanske soldatene fremfor de vietnamesiske.

Menneskelige relasjoner og motstanderens drivkraft er noe som levnes fint lite oppmerksomhet i denne særdeles ensformige og lineære actionfilmen satt til krigens dager. Wayne viser seg her som fortidens svar på 90-tallets muskelbunter; dialog og skuespill ofres lite elegant til fordel for actionscener som imponerer fint lite selv om antallet statister er aldri så stort.

Lyd
Au! All ære til utgiver som har maktet å restaurere dette lydsporet men når kildematerialet er et mono-lydspor er det begrenset hvor mye moro man kan lage ut av det og surroundbiten er dermed et såkalt ikke-tema; her ligger alt i front og gjerne i senter. Selv om man i de fleste scenene kan nikke tilfreds til lydsporets skarphet under filmens dialog kan like ofte holde seg for ørene i actionscenene for her kan det bli altfor skarpt og når det virkelig smeller til høres det mer ut som et sprengt Cervin Vega element enn ett Dolby TrueHD lydspor anno 2010.

Bilde
Selv om dette bildet aldri vil vinne noen priser eller bli husket for noe spesielt er det umulig å ikke gi det cred for skarpheten og fraværet av støy når man ser på gammelt kildematerialet faktisk er. Når det er sagt så finner man ei her noe mer dybde enn i filmens handling og det hele fremstår som ganske anonymt og kjedelig.

Konklusjon
Når en av filmhistoriens barskeste menn tar for seg Vietnamkrigen er det lov å forvente både det ene og det andre men fremfor å servere oss dette har John Wayne kokt ihop en propagandasuppe hvis eneste mål var - og er - å skape en unison forståelse for amerikaners mål i denne krigen. Dessverre er det vanskelig å føle med amerikaneren når Vietnameserne blir fremstilt som barbariske og amerikanerne som helgener mens filmens rollefigurer er 100% endimensjonale. The Green Berets er krigsfilmen som egentlig ikke trengte å bli lagd - og som i alle fall ikke trenger å bli sett om man ikke er en stor fan av Mr Wayne for selv på BD så er det fint lite som gjør den verdt tiden den bruker på å få frem sitt nærmest ikke-eksisterende poeng.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse