Annonse
Faren for at et konsept blir kvernet i stykker til siste slintre blir til kjøttdeig lever alltid når en god film blir til nr 2 og 3 og 4. Men Shrek har holdt hodet unna hoggestabben, selv i det 4. forsøket. «Lykkelig i alle sine dager» kaster den grønne fyren med trompetørene og alle vennene hans ut i et eventyr i regi av den heller tvilsomme karakteren Romleskaft (kanskje bedre kjent som Rompelstiltskin?). Hans spesialitet er å skreddersy avtaler der du blir tvunget til å gi noe for å få noe. Shrek opplever alle ungkarers mareritt når hverdagen med unger og bleieskift setter inn; at magien forsvinner, tiden for seg selv skrumper inn og du glemmer hvorfor du forelsket deg i nettopp denne fødselsmaskinen som forguder familielivet langt mer enn det du gjør. Som alle andre ønsker også han seg det gamle livet tilbake, om så bare for EN dag. Og det er her Romleskaft setter inn sin list. For han har også sine grunner til å ønske at ting var annerledes.

Romleskaft var, en gang i tiden, sekunder unna å svindle til seg hele kongeriket Langt Langt Borte. Så når Shrek føler frustrasjonen over sitt nye liv, ser den lille mannen sitt snitt til å gjøre tidenes kupp på Shreks bekostning.

I Shrek 4 møter vi igjen alle de karakterene som har gjort filmserien til en liten institusjon og den suksessen filmene er. Figurene møtes på helt nye premisser i det som ikke kan ansees som annet enn en skrekklig opplevelse, i alle fall fra en fars side. Shrek utfordrer de gode verdiene i livet og filmen ønsker å minne oss på de tingene som betyr noe, mens vi mesker oss i et overfladisk forbrukssamfunn. Familieverdiene har aldri vært knyttet opp til forbruksmentaliteten så kraftig som nå, og spørsmålet er om vi kan forbli like innovative som rase i fremtiden som vi har vært i fortiden. Vi trenger kanskje å se oss litt tilbake for å forstå hvor vi er på vei hen, men det er mulig vi alle for lengst har blitt så nærsynte at vi ikke vil være i stand til å se vår retning uansett. Shrek har på sin side full fokus på de rette verdiene i sitt eget liv, etter en liten oppvekker, og det er denne oppvekkeren vi også kunne trenge en gang i blant.

Noen vil nok mene at Shrek har tømt sine siste dråper fra det kreative begeret for lenge siden, men i så fall har den gjort det med sin fjerde film. Kanskje er det nok denne gangen, kanskje har vi endelig fått den siste, verdige avskjeden med et knippe karakterer som har fremstått som intet mindre enn elskverdige. Både mor og far, bror og søster har latt seg forføre av Shrek og gjengen, og vil helt sikkert forsette med det langt inn i fremtiden også. Eneste ettersmak du rynker på nesa av er at du sitter igjen med et håp om at dette er den siste produksjonen av Shrek før de har for mye sukker i kremen. Men uansett så kaster vi våre lovord over «Lykkelige i alle sine dager» og håper at siste ord er sagt når det kommer til Shrek, Fiona, Esel og Katt med Støvler. Hvis ikke håper vi på å måtte svelge i oss disse ordene en gang i fremtiden.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse