Annonse

Filminfo og video

Percy Jackson & Lyntyven

For mange ble Chris Columbus for alvor kjent da han kom som regissør for de to første Harry Potter-filmene, enda han har levert fra seg mange gode filmer før den tid. Han var på vei til å regissere den tredje også, men bestemte seg at han ville hjem til USA for å tilbringe mer tid med familien. Han var med som produsent på den tredje filmen, men etter dette forlot han den magiske verden, helt til nå.

Det har vært lett for mange å sammenligne Percy Jackson med Harry Potter, og at førstnevnte skulle være en slags plagiat som surfer på trollmannsbølgen skapt etter Harry Potter. Dette er sant på en måte, men allikevel fjernt fra sannheten. Percy Jackson er ingen trollmann, han er derimot en halvblod, moren er menneske, mens faren er ingen ringere enn havguden Poseidon.

Når en tyv stjeler lynstaven til Zevs, blir han sinna og retter umiddelbart skylden på Percy Jackson, som frem til nå har vært uvitende om sitt opphav. Percy blir tatt med på en leir for ”halvblods”, sønner og døtre av guder. Her blir han trent opp til å bli en dyktig kriger, og drar ut på tokt for å bevise sin uskyld og redde verden. Zevs har nemlig bestemt seg for å starte en krig hvis han ikke får tilbake lynstaven innen ti dager. Med seg på laget får han satyren Grover og Annabeth, datteren av Athena.

Chris Columbus gikk ut når det ble kjent at han på ny skulle regissere en fantasifilm av denne typen at han skulle distansere seg en del fra Harry Potter, med at han ville lage denne litt mørkere og gå dypere inn i ondskapen enn hva han gjorde med de to første Harry Potter-filmene, og det må jeg innrømme han klarte meget bra. Selv om jeg har skrevet og sammenlignet disse to filmene gjennom hele denne anmeldelsen foreløpig så har jeg tenkt å stoppe med det nå. For det er ikke særlige store likheter mellom disse to filmene.

Percy Jackson & Lyntyven er en meget velprodusert film med gode effekter og en til tider morsom historie. Høyst ordinær og usannsynlig er den tross alt, men det er jo noe av dette som gjør at den er såpass underholdende til tider. Jeg har dessverre ikke hatt muligheten til å lese bøkene til Rick Riordan så jeg vet ikke hvordan han har beskrevet situasjonene, plassene og karakterene, men filmatisk sett har de gjort det veldig bra.

Hovedrollen blir spilt av den forholdsvis ukjente Logan Lerman, som tross sin unge alder faktisk har en del kjente filmer bak seg (Patrioten, Riding in Cars With Boys, The Number 23 og 3:10 To Yuma for å nevne noen). Lerman ser ut til å ha meget god kontroll på oppgaven han har fått, og portretterer Percy Jackson akkurat riktig. Med seg på laget har han også fått en del kjente navn fra Hollywood som Sean Bean (spiller guden Zevs), Pierce Brosnan (spiller Percy Jacksons største beskytter Chiron), Steve Coogan (spiller guden Hades), Rosario Dawson (spiller Hades kone Persephone), Kevin McKidd (spiller guden Poseidon), Joe Pantoliano (spiller Percys svigerfar Gabe), Uma Thurman (spiller Medusa) og Catherine Keener (spiller moren).

Selv om dette er en såkalt ungdomsfilm så skal jeg innrømme at den faktisk passer for den voksne generasjonen også. Jeg satt i hvert fall og koste meg godt mens jeg så denne filmen, og tror mange andre vil gjøre det samme også.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse