Annonse

Filminfo og video

Paranormal Activity

Katie har helt fra hun var liten følt et nærvær som følger henne hvor hen hun bor, men samboeren Micah tar ikke dette seriøst. Han setter opp et kamera på soverommet for å se om han kan fange opp unormal aktivitet mens de sover. Ved hjelp av en lydopptaker kan han spille gjennom opptakene og oppfatte eventuell lyd.

I likhet med The Blair Witch-project er Paranormal Activity vinklet som om den er hjemmelaget. Bortsett fra kameravinkelen i soverommet er alle scener filmet med håndholdt kamera. Lyssettingen er ikke perfekt, skuespillerne er ikke striglet, og alt dette bidrar til å skape en realistisk stemning. I dagens samfunn hvor vi bombarderes fra alle kanter med klippet og redigerte inntrykk blir vi immune, og det er definitivt et sjakktrekk å skape noe som er annerledes for å berøre seerne.

I motsetning til de fleste skrekkfilmene som har kommet de siste årene brukes det ikke avanserte teknikker for å skape uhygge. En knirkende soveromsdør som åpnes og lukkes av seg selv får en til å hoppe i stolen. Etter hvert som historien utvikler seg får de merke mer og mer til vesenets ondskap, men det mest skremmende er å se hvor påvirket Katie og Micah selv blir. Micah er skeptisk av natur, og dette tærer på parforholdet.

I begynnelsen av filmen har paret et munter tone seg imellom, men etter hvert som historien utspiller seg blir hverdagen preget av tvil, anklagelser og søvnløshet. Fra å være nysgjerrige blir de etter hvert desperate, og mister mer og mer grep om virkeligheten. Vi seere er vant til den sedvanlige hollywood-slutten der alt snur og ender godt, og igjen ser vi hvor virkningsfullt det er å velge andre virkemidler.

Som ihuga fan av skrekkfilmer har jeg etter hvert blitt kresen, og som regel skuffer de fleste filmer i denne sjangeren med å være mer tåpelige enn skremmende. Paranormal Activity er et hederlig unntak, her varte spenningen hele filmen igjennom, og den skumle stemingen satt i lenge. Jeg vil definitivt anbefale denne filmer til alle som foretrekker psykologisk skremmende filmer fremfor hollywood-underholdning med platte tenåringer og forutsigbare øksemordere.

Bilde
Dette er en film som er filmet som en slags hjemmefilm, og folk flest har ikke profesjonelle HD-kamera liggende. Dette gjør at selv på blu-ray lider bildet fryktelig med veldig mye kornete scener. Det hjelper selvfølgelig ikke på at filmen som oftest foregår i det mørke, og noen ganger med infrarødt lys. Men vet du hva? Det gjør absolutt ingenting, men hjelper bare med på å øke realismen av filmen.

Lyd
Heller ikke lyden imponerer teknisk sett, men vi er her tilbake til det samme som med bildet. Det gjør egentlig ikke så veldig mye. Lyden skal komme fra mikrofonen som sitter på kameraet, og disse er ikke av det beste. Det gjør absolutt ingenting om filmen ikke vinner priser for fantastisk lyddesign, for filmen scorer veldig høyt på realisme også her, og det er det som gjør at filmen blir så god som den faktisk er.Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse