Annonse

Filminfo og video

Unthinkable

Unthinkable handler om en FBI-agent, Helen Brody (Carrie-Anne Moss) som leter etter en morder, Steven Arthur Younger (Michael Sheen). Hun ender opp med å måtte jobbe sammen med en uavhengig agent og avhørsekspert, Henry Herald ’H’ Humphries (Samuel L. Jackson), til tross for store uenigheter i moral og hvordan ting skal foregå. Younger har sendt dem en video, hvor han forklarer at han har plassert tre atombomber i tre amerikanske byer. Dersom kravene hans ikke blir møtt, vil bombene eksplodere fire dager seinere. Det er nå opp til Agent Brody og H å få Younger til å fortelle hvor han har plassert disse bombene.

Det skal sies at plotet i Unthinkable ikke er særlig originalt. Det finnes utallige filmer hvor en følger den samme storylinen. Youngers bakgrunn er heller ikke unik, han jobbet for Amerika som en spesialagent, tjenestegjorde for hæren i Irak, han er en sprengstoffekspert, og en spesialist på atomvåpen… med andre ord, en typisk skurk i en typisk thriller, som mener at hva han gjør er nødvendig for å stoppe terror.

Filmen er likevel så annerledes fra en typisk thriller som den kan få blitt. Dette har mye med karakterene å gjøre. For selv om Youngers bakgrunn og tankegang ligner på mange andre karakterer vi har sett utallige ganger før, så er det noe med psyken hans som sjokkerer og overrasker, gang på gang, gjennom hele filmen. Dette gjelder også for H, for selv om vi har møtt agenter før som ikke følger FBIs ønskede retningslinjer, og som gjør ting på sin egen måte, er det noe spesielt ved ham som er vanskelig å sette ord på. Han framstår som uredd og fryktløs, selv når han er alt annet enn dette, og han gjør det som er nødvendig, men som ingen andre tør å gjøre.

Filmen har også flere helt enorme tvister som det er umulig å på forhånd tenke seg til. Plutselig er alt snudd opp ned, og man blir sittende og måpe, og lure på hva som skjer videre. Dette skjer mer enn én gang i løpet av filmen. Noe av det som skjer er også så sjokkerende at man ikke tror på hva man nettopp så. Og når en endelig tror på det, skjer det noe nytt, som gjør at man igjen får bakoversveis.

Slutten er også et kapittel for seg. Man blir sittende og tenke at det ikke er mulig, at den faktisk ikke slutter som den gjør. Og så kommer alle tankene om hva som skjer videre. Dette er desidert en film som blir igjen i tankene til seeren mange timer etter at den er ferdig.

Aldersgrensa til Unthinkable er 15 år, og det er det god grunn til. Når sant skal sies, hadde det ikke vært galt å sette den opp til 18 år heller. Det er mange sterke scener som ikke forsvinner fra tankene med det første. Dette er en psykologisk thriller som gjør at man sitter igjen med vondt i hele kroppen etterpå, fordi når H avhører Younger, torturerer han ham, og gjør nettopp ting som er unthinkable. For selv om det er flere ting vi ikke veit om av hva han gjør, er det ikke vanskelig å tenke seg til, og det hele er så inhumant at det nesten er litt rart at det faktisk er med i en film. Dette er, kort fortalt, ikke noe for svaksinnede.

Skuespillerne som er valgt til denne filmen er helt vanvittige, og spesielt vil jeg trekke fram to av hovedpersonene. Samuel L. Jackson (Star Wars, Die Hard) utfører denne rollen bedre enn noe annet jeg noen gang har sett ham i. Han er sitt vanlige, fantastiske jeg, og spiller som han alltid gjør – pluss litt til. Han overbeviser på en måte som få andre kunne klart. Uansett hva han sier, er man nødt til å tro på ham. Det er umulig å ikke bli opprørt over hva han gjør, for så å høre ham forklare seg selv og tenke at han egentlig har rett. Også Michael Sheen (Twilight, New Moon) er overbevisende i rollen som Younger. Når han skriker, er smerten han gjennomgår til å ta og føle på. I løpet av filmen går man fram og tilbake mellom å synes synd på ham, og finne ham frastøtende. Smerte, tristhet, galskap – det går ikke et sekund hvor Sheen ikke er helt i rollen, og man ikke tror på ham.

Alt i alt er Unthinkable en helt fantastisk bra film. Den er sjokkerende og sterk, og alt annet enn hva man forventer og kan tenke seg. Den gjør et sterkt inntrykk på seeren, og man blir sittende og tenke over den lenge etter at rulleteksten er forbi. Hele filmen med alle sine faktorer er, kort fortalt, helt utenkelig.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse