Annonse

Filminfo og video

Crazy Heart

Oscarutdelingen 2009 satt jeg klistret hele natten gjennom og heiet litt inni meg. Grunnen var at jeg tidligere på året hadde sett en da, definititvt ikke nå, avdanket stjerne gjøre sitt livs rolle. Stjernen var Mickey Rourke og rollen var Randy ”The Ram” Robinson i The Wrestler. For meg var det nesten som det ville være en personlig seier om Rourke vant denne. Dessverre for både meg og Mickey Rourke gikk det ikke vår vei.

Så kom Oscarutdelingen 2010 og jeg satt klistret nok engang. Og i år som ifjor var det nok en ”avdanket stjerne”, hvis det går an å kalle Jeff Bridges det, som gjorde sitt livs rolle. Nok engang ble det personlig, og nok engang følte jeg at denne måtte Jeff Bridges få.

Og denne gang gikk det veien for både meg og Mr. Bridges. Han vant en svært velfortjent Oscar for Beste Hovedrolle i fantastiske Crazy Heart. Jeg sa et rolig, men tydelig ”Yess!” i stua.

Crazy Heart er definitivt Jeff Bridges beste rolle noensinne. Jada, jeg vet han er ”The Dude”, men fra nå av er han Bad Blake. Enhver skuespiller hadde nok drept for å få rollen, hvertfall når man ser på suksessen i ettertid, men jeg tror ikke noen andre hadde gjort den like lavmælt og vakker som Jeff Bridges.

Jeg har vel skjønt at jeg liker historier om avdankede superstjerner som lever så godt de kan av det lille som er igjen av stjernestatusen, gjerne med et barn de har et anstrengt forhold til, alkoholproblemer og en vakker, men umulig kjærlighet å forholde seg til.

For det er ingen hemmelighet at Crazy Heart har mer enn litt til felles med fjorårets The Wrestler.

Alle grep er gjort for å lage en sterk film, og Oscarjuryen hadde nok ingen vanskeligheter med å velge Crazy Heart som kandidat til mange av de gjeveste prisene.

Jeff Bridges er altså Bad Blake. En avdanket countrysanger som for lengst har sett sin storhetstid. Han tjener penger til livets opphold (og mye whisky) ved å synge på små kneiper for blodfans og ved å skrive sanger for arvtageren hans, Tommy Sweet (Colin Farrell). Bad Blake har lært Tommy alt han kan, men det nye publikummet vil ikke ha en gammel mann på scenen lengre. De vil ha unge, sexy fremadstormende countryrockere. Så Tommy har tatt over suksessen og spiller for utsolgte stadioner mens Blake må nøye seg med biljardhaller og puber på avsides steder.

På et av disse stedene treffer han journalisten Jean (Maggie Gyllenhaal), som vil skrive en artikkel om Blake. Han går motvillig med på å møte henne, og det oppstår snart følelser blant dem. Jean har sønnen Buddy som Blake blir veldig glad i, men Jean stoler ikke på at Blake kan passe på sønnen med Blakes store alkoholproblemer. Han må ta en vanskelig opprydding i livet sitt for å prøve å vinne Jeans tillit.

Crazy Heart er en fantastisk film med gode rolletolkninger over hele linja. Jeff Bridges gjør som sagt en kjempejobb, og i de andre rollene finner vi Maggie Gyllenhaal, Colin Farrell og Robert Duvall.

Filmens soundtrack er en imponerende samling av  gode tidsriktige låter fremført av både filmens skuespillere og  av etablerte artister.

Bilde
Filmen har fått en flott gjengivelse på blu ray med flotte farger og gode nærbilder på enkelte detaljer. Ingen demodisc, men mer enn godkjent.

Lyd
Lydbildet passer godt til filmen, og konserter og annen musikk høres fantastisk ut i dette sporet. Dialogen er klar og tydelig for det meste, kanskje litt lav i enkelte dialogscener, men ingenting å pirke på egentlig. Bakhøyttalerne får ikke så mye å jobbe med bortsett fra veldig lite naturlyder og denslags som skal være bak. Det viktigste er musikken i denne filmen, og den er som sagt gjengitt som den skal.

Ekstra
Slettede scener
Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal & Robert Duvall on what brought them to Crazy Heart
Filmens trailer I HD
Burde vært mer her, spesielt et kommentarspor fra disse store skuespillerne.

Konklusjon
Crazy Heart er antageligvis en av årets beste filmer og med godkjent både lyd og bilde er det bare til å ta den gode gamle: Løp og kjøp!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse