Annonse

Filminfo og video

Triage - Lev Eller D

Mark Walsh (Colin Farrell) og kollegaen David (Jamie Sives) er krigsfotografer på oppdrag i Kurdistan. Her får de føle på kroppen hva ordet Triage står for. I en hule i ødemarken har den kurdiske opprørsstyrken opprettet ett grovt feltsykehus. Her blir de skadede vurdert fortløpende av legen for å finne ut hvem som kan reddes og hvem som ikke vil klare seg.

Under en offensiv skiller fotografene lag og David drar hjem til sin gravide kone, mens Mark fortsetter foto-oppdraget. Mark blir hardt skadd og får oppleve feltsykehusets utvelging på nært hold.

Når Mark kommer hjem til Dublin er ikke David kommet hjem enda og Marks kone lurer på hva som skjedde i Kurdistan. Mark kan ikke svare på dette og sliter sterkt med skadene etter oppdraget. Elena, Marks kjæreste, får hjelp av sin bestefar Joaquín Morales (Christopher Lee) som er psykolog til å nøste opp hva som egentlig skjedde i Kurdistan.

Tirage er ikke en krigsfilm i seg selv, den beskriver en side av krig som ikke er filmatisert tidligere. Filmen er stille og viser de psykologiske effekter krig kan ha på mennesker. Filmen kan til tider være noe vanskelig å følge, man venter på en måte hele tiden at noe skal skje. Triage er en meget vellaget film og en fullblods drama som til tider er meget mørk i kantene.

Danis Tanovic får frem detaljene som skal til for å skape en god drama på en meget bra måte og har funnet skuespillere som passer rollene meget godt.

Måten Collin Farrel fremstiller Mark Walsh på er utsøkt i sin psykotiske tilstand, Rollen er godt tolket og Collin Farrel får Mark Wals til å virke akkurat så plaget og psykotisk som rollefiguern skal være. Christopher Lee leverer også varene i denne filmen. Han passer utmerket som litt småsadistisk psykolog. Hvis man skal pirke i til Christopher Lee så virker han mere russisk enn spansk i både væremåte og tale.

Paz Vega spiller Mark Walsh sin kjæreste har en noe anonym rolle i dramaet, men hun er med i bakgrunnen til Mark Walsh sine lidelser og fremhever det psykologiske aspektet som Triage bygger på

Lyd og Bilde på denne Blue-Ray filmen er helt fantastisk.  Nesten alle scener og sekvenser er krystallklare i utførsel og en fryd for øye. En scene i filmen skal foregå om natten i Kurdistan, her er det veldig tydelig at scenen er spilt inn om dagen med nattfilter foran kameraene. Denne scenen er viktig for filmens handling og burde vært utført på en bedre måte.  Lydbilde gjenspeiler godt det som skjer under filmen. De rolige scenene er meget stille og hviskes replikkene kan de være vanskelig å høre. Lyden er krystallklar men lav der den skal være lav,  høy og i de få actionscenene. Lydbildet har god surround og det er ingen bakgrunnsstøy som forstyrrer replikkene.  Filmen virker meget autentisk.

Jeg anbefaler alle som føler for å se en god film i Drama-sjangeren å se Triage.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse