Annonse

Filminfo og video

Last exit to Brooklyn

Last exit to Brooklyn er den ultimate kakerlakk fortellingen med seks ulike historier om femtitallets forsøplede liv i Brooklyn, New York. Den legger ikke et slør over virkeligheten men trekker heller virkelighetens brutalitet opp i ansiktet på deg med «jukies, hustlers, drag queens and prostitutes». Tilværelsens fortvilelse ligger over disse menneskene som et nullpunkt. Den setter livet inn i en bås som holder dem lukket i et liv man ikke har mulighet til å krabbe ut av, det er et liv langt nede på den sosiale rangstigen der hyener og sjakaler må kjempe til seg verdighet og respekt for å overleve i en kamp de er dømt til å tape. Tralala, en jente som må kjempe til seg penger fra fulle sjømenn. Harry, en fabrikkansatt som får ansvar for streikekontoret og bruker penger på lokale pøbler og transvestitter. Det er drikking, benzedrin tabletter, sex, vold, kampen i tilværelsen, homoseksualitet og selvfornedrelse. Det er en langt parade av tabuemner i en tid da boka ble bannlyst i det konservative England. Boka ble ikke mindre etterspurt av den grunn og man kan trygt si at den raskt fikk en kultstatus, hyllet av alt fra Lou Reed til Allen Ginsberg. Den er helt oppe i sjiktet sammen med bøker som On the Road, Fear and Loathing in Las Vegas og Naked Lunch. Det er Selbys hverdagslige og muntlige språk som gjør boka så unik å lese sammen med sitt brutale bilde av livet i full ærlighet.

Det er gøy å se filmen, å se denne gjengen av skuespillere utfolde seg i en lightversjon av boka. Selv om filmen setter opp scenarioene og stemningen og livene på en god måte, er den langt fra så hemningsløs som boka fremstår som. Med Jennifer Jason Leight, Sam Rockwell, Stephen Baldwin, Burt Young og Stephen Lang er det et herlig spekter av karakterer som gir liv til menneskene fra boka. De seks individuelle historiene boka består av er sydd sammen til en herlig orgie av Brooklyns skabbete liv. Det yngles i avgrunnen og det svermer i lysningen, det rives i filler og det brytes ned. Livet som en endeløs tragedie. Livet som en punchingball. Det er alltid litt synd at bokessensen forsvinner, men filmen gjør allikevel en god jobb med å holde hodet høyt hevet. Antagelig så hadde det vært enklere å tatt utgangspunkt i et par av historiene og sydd de sammen, men det ville vært altfor deprimerende for den som skulle hatt ansvaret for å kutte karakterer i overgangen til film. Du ønsker rett og slett ikke å kutte noe fra boka, du ønsker bare å sy dette sammen til et lappetappe på best mulige måte. Og det har de fått til med denne filmen.

Det er ikke vanskelig å forestille seg det faktum at denne boka anbefales like mye som varme sommerdager, like mye som lykkepiller blir skrevet ut til deprimerte og like mye som at du trenger oksygen for å leve. Last exit to Brooklyn er en bok du vil elske for dens brutale fremstilling, dens ærlige bilde av Brooklyn på femtitallet og for dens språkføring. Dette er en av de definitive forfatterne i USA de siste femti årene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse