Annonse

Filminfo og video

Date Night

Phil og Claire foster er selve definisjonen på et ektepar fra den øvre middelklassen; de har begge respektable jobber som henholdsvis skattejurist og eiendomsmegler, de har to flotte unger, et bra sted å bo og sexlivet deres får to skilpadder til å fremstå som Jenna Jameson og Tera Patrick. Sikkerhet er fint, men det kan også ta drepen på ethvert forhold. Når de i et siste forsøk på å bringe litt spenning inn i forholdet velger å snike seg inn på en fancy restaurant under noen andres navn forvandles den perfekte kvelden til en heisatur uten like fylt til randen med perverse embetsmenn, brutale gangstere, leiemordere, korrupte politimenn og en kontinuerlig rekke med livsfarlige situasjoner som setter deres liv og ekteskap på en minneverdig prøvelse av de sjeldne.

Bare tanken på en film om en skikkelig bad date er forlokkende for om du lar tankene vandre ser du garantert for deg en lang rekke surrealistiske situasjoner som fort kan bli en realitet og det har også manusforfatter Josh Klausner (Shrek Forever After) tenkt før han leverte det ferdige manuset til regissør Shawn Levy som fikk æren av å jobbe med flere anerkjente komikere. Dermed gyver det løs; som publikum blir vi tatt med på en tidvis heseblesende reise rundt om i Manhatten mens den ene ekstreme situasjon etter den andre blir servert oss på løpende bånd.

Tenker du at dette var en særdeles kjedelig innledning på en filmomtale? I så fall har du dessverre skremmende rett for Date Night er filmen som beviser det vi alle har visst lenge; det kvitter hvor mange storheter du har foran kameraet når manuset egentlig ikke er mer spennende og artig enn religiøs sci-fi-litteratur aka Bibelen, Koranen osv... Date Night byr ikke på noen overraskelser, den eier ikke spenning for fem flate øre og historien er like mye en slags parterapi festet på film som en ren komedie.

På den positive siden så reddes denne filmen ene og alene av nettopp skuespillerne for her makter Steve Carell, Mark Whalberg, William Fitchtner, Leighton Meester, Mark Ruffalo, James Franco, Mila Kunis og selvfølgelig komikerdronningen Tina Fey å løfte en i utgangspunktet masete, fjasete og fjollete historie til en høyde som hvor man som publikum kan i etterkant av filmen spørre seg selv om man faktisk lo av filmen eller med skuespillerne som viser at de har storkost seg på settet. Legg derfor ekstra merke til Mila Kunis, William Fichtner og Ray Liotta som faktisk parodierer sine egne signaturroller på en forbasket god måte.

Det å anmelde Date Night blir litt som å anmelde menyen på en eller annen rullende kebabsjappe i Oslo; man kan selvfølgelig ty til store og flotte ord, lange setninger og en fokusering på de små detaljene, men når alt kommer til alt er en kebab fortsatt et oppkok av fæslig kjøtt av ukjent opprinnelse og ugrass, og Date Night er således intet mer enn et trivelig bekjentskap som takket være skuespillerne får deg til å dra på smilebåndet ved jevne mellomrom mens du glatt overser hvor enkel, pubertal og lineær den faktisk er. Dette er vel et ganske godt eksempel på en typisk "legg armen rundt dama/typen, hell opp i ett glass med vin og slapp av"-film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse