Annonse

Filminfo og video

The Sky Crawlers

The Sky Crawlers er en japansk tegnefilm som handler om en gjeng med flyvere. Den finner sted i en alternativ virkelighet, hvor det ikke er krig – og pilotene ikke eldres, og ikke kan dø med mindre de dør i kamp. Dette er noe som kanskje høres veldig flott ut, men sannheten er en annen. Det er mange mysterier som må oppklares for pilotene i filmen, og mye de ønsker å finne ut av, men som de ikke finner svar på.

Når sant skal sies, skjønte jeg ikke mye av denne filmen. Personlig er jeg veldig glad i japanske tegnefilmer, men The Sky Crawlers var en stor skuffelse. En skulle kunne forvente mer fra en av grunnleggerne av Studio Ghibli. Den mangla helt sjarmen og finheten en finner over andre filmer av samme type, som for eksempel Min nabo Totoro eller Chihiro og Heksene (Studio Ghibli begge to). Tegningene i filmen var rare, ofte helt ute av proporsjoner, ikke i det hele tatt som disse andre filmene. Det var også innimellom animasjon i stedet for tegninger, noe som ikke passa inn i det hele tatt, og satte helt feil følelse over filmen. Det er ikke å komme fra at dersom filmen hadde vært visuelt fin, hadde den vært en nytelse å se på.

Det beste ved The Sky Crawlers var filmmusikken. Den var fra første sekund helt nydelig, og varte gjennom hele filmen. Jeg kunne lett investert i en CD med denne musikken på, til tross for at filmen ikke var særlig bra. Dette gjorde at det ikke var fullstendig bortkasta å se filmen, og det er nok dette som kommer til å være avgjørende for om jeg ønsker å se den en gang til eller ikke.

Bilde
Når det kommer til bildet, var dette også en skuffelse. Fargene var veldig blasse, og bildene virka veldig tåkete. Dette var forstyrrende, og trakk fokuset vekk fra selve filmen. Det skal sies at skjermen jeg så filmen på ikke var av beste kvalitet, og at dette helt sikkert gjorde utslag – men for min del trakk dette veldig ned på filmopplevelsen.

Lyd
Som nevnt før, var lyden i The Sky Crawlers ekstremt bra. Filmmusikken var definitivt det som gjorde denne filmen, og dersom den kun bestod av lyd og ikke bilde, hadde det vært vanskelig å kunne gjøre det bedre. Kvaliteten var upåklagelig her.

Konklusjon
Alt i alt var dette ingen god film. Det er mulig at mine høye forventninger til den var med på å trekke ned, men det var ingen bra filmopplevelse. Ikke bare var The Sky Crawlers forvirrende, den var heller ikke spesielt fin å se på, som en bør kunne forvente fra en slik tegnefilm. Jeg vil si at det var dette som ødela mest for meg, også fordi det er noe som hadde vært enkelt å fikse på – en burde kunne forvente flinke tegnere og animatører. Dette gjorde at den helt mangla magien som finnes over japanske tegnefilmer. Jeg bærer på håpet om at den blir bedre dersom man ser den flere ganger, men den er ingen film jeg vil anbefale for noen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse