Annonse
Men helt som det er i bøkene er det ikke, for i stedet for enda en filmatisering av bøkene har Tim Burton latt det gå 13 år. I det filmen begynner treffer vi den seks år gamle Alice som har hatt på følelsen av at hun har hatt et mareritt, hvor hun falt ned i et kaninhull og traff mange merkelige vesener. 13 år senere treffer vi Alice igjen, nå en ung dame på vei for å bli trolovet til den heller mindre sjarmerende Hamish. På nytt ser Alice den hvite kanin og følger etter han, ned kaninhullet.

Her får hun vite at i følge skjebnen er det hun som skal redde Eventyrland fra den Røde Dronning og hennes fæle Jabberwocky og gi tronen tilbake til den Hvite Dronning. I begynnelsen har Alice troen på at dette kun er en drøm, og at det er hun selv som styrer det som kommer til å skje. Men etter hvert går det opp for henne at tingene kanskje ikke er så usannsynlige som hun først tror.

[bilde]2010/09/5946[/bilde]

Da jeg for noen år tilbake fikk vite at Tim Burton skulle lage en film om Alice i Eventyrland begynte jeg allerede å glede meg. Burton er viden kjent for sine gale, men dog geniale påfunn når det gjelder både historier og selve filmatisering av materialet han har foran seg. Og når man tar en fantasiverden slik som denne boken opprinnelig hadde for seg, vel da kan man nesten garantere at noe merkelig kommer til å skje. Og Burton skuffer sjelden.

Uten å dessverre ha lest bøkene klarer jeg allikevel å se for meg at Burton har klart å gjenskape magien i Eventyrland slik Carroll først planla, men han også tatt det et steg videre for å få det så fjernt fra den verden vi kjenner. Selv om karakterene alle stemmer fra bøkene, har Burton klart å skape dem om til noe litt annerledes. Og det beste eksempelet her må vel nesten være å dra fram Mad Hatter, ypperlig spilt av Johnny Depp. Men også Anne Hathaways karakter Den Hvite Dronning og Helena Bonham-Carters Den Røde Dronning har begge litt Burton over seg.

[bilde]2010/09/5948[/bilde]

Jeg vil si at dette er den filmen Burton har laget som er mest fremtredende når det gjelder bruk av visuelle effekter. Joda, Burton har hatt effekter i sine tidligere filmer, men aldri har han benyttet så mye dataanimasjon som han gjorde i denne filmen. Mange vil kanskje si at det har blitt for mye animasjon, og at dette stjeler litt fra selve filmen. Her må jeg si meg litt uenig. For å kunne fullt ut få en slik film med en slik fantasiverden til å fungere er man nesten nødt til å bruke hjelpemidler man ellers ikke kan få tak i. Og selv syntes jeg Burton har vært flink til å mikse det animerte med det virkelige.

En regissør av Burtons kaliber kan velge og vrake mellom de beste skuespillerne, da mange ønsker å jobbe på en av hans filmer. Johnny Depp er vel nesten en garanti at er med, det samme er Burtons kone Helena Bonham-Carter. I tillegg har han fått med seg skuespillere som Alan Rickman, Martin Sheen, Stephen Fry og Timothy Spall til å ha stemmer til de forskjellige vesenene. Men i hovedrollen har Burton bestemt seg for å bruke den forholdsvis ukjente australske skuespillerinnen Mia Wasikowska. Trass sin unge alder har Wasikowska faktisk deltatt i en del filmproduksjoner og tv-serien (som den flotte In Treatment). Men jenta takler byrden hun har fått på sine skuldre, og leverer en god innsats i rollen som en litt eldre og eventyrsøken Alice Liddell.

[bilde]2010/09/5945[/bilde]

Bilde
Dette er en film hvor eksploderer i farger. Som vi har sett i tidligere Burton-filmer så er han veldig glad i det visuelle, og det er ingen unntak i Alice i Eventyrland. Og er det en film du ønsker å ha på Blu-ray så er det nettopp denne. Med 1080p og ratio på 1.78:1 leverer den en nesten feilfri kvalitet på bildet. Tonene er klare, fargene vasse og detaljene enorme.

Lyd
Som med bildet er det ikke mye å sette fingeren på når det kommer til lydkvaliteten. Her får anlegget virkelig kjørt seg under de store actionscenene, mens dialogen allikevel er krystallklar når denne er der. Filmen leveres med DTS-HD Master Audio 5.1, og alle høyttalerne får virkelig kjørt seg under store deler av filmen.

[bilde]2010/09/5947[/bilde]

Konklusjon
Alice i Eventyrland passer kanskje ikke for alle aldre, den er i hvert fall ikke så barnevennlig som for eksempel Disney-versjonen. Men den blir levert med både norsk og engelsk tale, og min datter på 7 år storkoste seg med den. Burton har klart å få frem et alternativt univers slik man ofte kan tenke seg at bare barn kan finne opp. Alice i Eventyrland er en film du bare må se, og Blu-ray-versjonen må du bare ha i samlingen din.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse