Annonse

Filminfo og video

Invictus

Invictus

Karakter

4 
Nelson Mandela vinner presidentvalget i Sør-Afrika på tidlig 90-tallet. For å samle et land ugjenkallelig preget av apartheid, hos de som var på begge sider av dette systemet, vil han bruke landets arrangering av VM i rugby som et symbol ved å vinne. Dette er historien om Sør-Afrikas rugbylag og VM i 1995.

Angående skuespillerprestasjoner kan det sies at Matt Damon og Morgan Freeman spiller ypperlig i sine roller som rugby kaptein og Nelson Mandela. Freeman har tilegnet seg Mandelas væremåte så det er nesten som å se Mandela der i stedet for han selv.

Dette er da som nevnt en biografisk film om Nelson Mandela, men fokuset ligger på rugby og mesterskapet i sånn hentydning ligner den på utallige amerikansk fotball filmer, men med små stikk av personlig drama og innblikk i Mandelas privatliv evner Invictus å være noe mer enn den gjengse sportsfilm.    

Dramaturgi
En blanding av biografisk drama og sportsfilm. Patosen er høy i slike filmer og dette er intet unntak. Ingen overraskelser dramaturgisk sett, men likevel en stødig og engasjerende dramaturgi trass i null overraskelser.

Kamera
Som alltid et bra arbeid fra Eastwood og hans team. Et valg jeg nesten visste måtte komme, men håpet jeg skulle slippe, var slow-motion nærbilder av rugby spillere som grynter i nærmest hypermaskulinitet. Det kunne Eastwood gjerne ha holdt seg for god for.

Musikkbruk
Her finner man den samme lavmælte musikken, blandet med klassiske innslag som kan kjenne igjen fra Eastwoods senere filmer som Gran Torino. Sikker men kjedelig, man kan liksom ikke trå feil med en slik musikk.

Ekstramateriale
- Matt Damon spiller Rugby
en liten featurette på noen få minutter om Matt Damon og rugby.
- Invictus musikktrailer

Konklusjon
Et god stykke arbeid som evner å holde på publikum. Fokus på Mandela er kanskje litt lite hvis det var trekningen til filmen, eller passe om man ikke er interessert i hans person. Uansett grunn at man ser denne filmen er den et godt drama med bred appell på godt og på vondt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse