Annonse

Filminfo og video

Minority Report

Å lage film av en novelle må alltid være en fornøyelse med tanke på at du i alle fall slipper å kutte ut deler av handlingen. Hvis du til gjengjeld får en mann som Spielberg til å gjennomføre filmen du har skrevet manuset til, så vet du at dette blir en fornøyelig opplevelse. Philip K. Dick er en utpreget Sci Fi forfatter med en backcatalog som fortsatt burde være av interesse for de fleste som er glad i denne genren. I Minority Report leker han med ideer som har sitt utgangspunkt i det totalitære. Å arrestere, dømme og fengsle (eller nøytralisere som det heter i boka) mennesker som ikke har utført noen kriminell handling enda. Forutsetningene om at du kommer til å utføre udådene medfører en rekke svake punkt, i alle fall hvis den aktuelle lovbryteren ikke blir tatt med buksene nede og med fingeren på avtrekkeren.

På mange måter blir det litt som å arrestere noen med et større parti «narkotika med tenke på distribusjon og videresalg.» Sannsynligheten for denne forbrytelsen tilsier at de dømmes for sine intensjoner, men du må arresteres i selve intensjons båsen. Pre-Crime har sine tre Precogs som forutser mord og andre forbrytelser, men selv hos dem er det svakheter i synene. Majoritetsrapporten veier for lovbruddet mens minoritetsrapporten kan viske ut hovedrapporten og vise svakheten i synet. Og det er dette som spinner rundt i Minority Report.

Stephen Spielbergs film er en oppgradert versjon med et godt utbrodert plott som gjør dette til en langt større film enn hva novellen fremstår som. Dette først og fremst for effektenes hjelp til filmen og fordi den kan utnytte de visuelle fordelene den har. Spielberg er også en enestående regissør som sjelden eller aldri lager en dårlig film, av hva kvalitet angår. De enorme forskjellene mellom de to frendene gjør bare filmen bedre enn hva den lille hovedhistorien inneholder. Med Tom Criuse i hovedrollen akkompagnert av Collin Farell og Max von Sydow samt en mindre rolle av Sveriges herligste karakterskuespiller; Peter Stormare, som også får kjefte litt på svensk i filmen.

Manusforfatterne og regisjefen har utført en glimrende mutering av novellen og viser hvor gøy det kan være å oppleve en mer voksen historie. Det er for all del verdt å lese boka også, da den inneholder flere noveller til som også er av Philip K kvalitet. Den ble utgitt i Sci Fi magasinet Fantasic Univers i 1956 men er senere utgitt i form av en samling i 2002. PKD viser like mye historiekvalitet som Spielberg viser med sin regijobb. En slik sammensmeltning er det bare en fryd å bli servert.

For å lese selve historien Minority Report, behøver du ikke å være noen Sci Fi frik i utgangspunkt. Den inneholder jo sine fremtidsvisjoner og teknologisk tenkning, men den er ikke så «far out» at den blir sær for de som ikke er utpregede entusiaster av sjangeren. Rett og slett en god historie.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse