Annonse
Boken til Håvard Melnæs slo ned som et stort sjokk da den først ble lansert. Beskrivelsene til hvordan Se&Hør arbeider var langt verre enn noen trodde, selv om de fleste av oss regnet med at bladet ikke hadde rent mel i posen. Men måten kjente skikkelser i det norske kjendismiljøet ble utnyttet, og til dels utnyttet bladet fikk mange til å få en viss bismak i munnen.

Det tok ikke lang tid før filmen ble bestemt at skulle filmatiseres, og mannen som ble satt til å gjøre om boken til film er ingen ringere enn Erlend Loe. Bare derkan man nesten forvente at man ikke får en helt vanlig film, for de som kjenner Erlend Loe har han en tendens til å gjøre ting litt annerledes. Ikke at det for så vidt er noe dårlig tegn.

i denne filmen bestemmer Loe seg for at Melnæs selv skal få lov til å starte filmen. Melnæs sitter på toget på vei inn til byen og mot innspillingen av filmen basert på boken hans. Her møter han på Jan Gunnar Røise som spiller Melnæs i filmen, og prøver å gi ham noen tips om hvordan han selv er som person. Etter dette følger vi etter Røise og inn på settet, og filmen er i gang.

Hovedpersonen har nettopp fått jobb hos bladet Folk Flest og merker fort hvordan dette bladet gjør ting. Men Melnæs tjener godt og legger alle moralske skrupler til side. Og verre skal det sannelig bli. Redaksjonen i Folk Flest får snusen i at den norske kronprinsen har funnet seg en ny kjæreste, og ikke nok med det, en kjæreste med en sårbar fortid. Melnæs blir satt på saken, og ikke minst får han beskjed om å legge press på den noe alkoholiserte Sven O. Høiby. Dette går bra en stund, men etter hvert begynner samvittigheten å ta et godt tak hos Melnæs og han forsøker å komme ut.

Av en eller annen grunn fikk jeg litt følelsen etter å ha sett denne filmen at det kanskje er litt hastverksarbeid over det hele, selv om det tok tre år fra boken kom til filmen hadde premiere. Man kommer ikke ordentlig inn på noen av karakterene, og det hele virker litt fløktig, helt til Sven O. Høiby dukker opp i Ingar Helge Gimles karakter. Først da får man et nærere forhold til både Melnæs og ikke minst Høiby, som blir mesterlig spilt av Gimle. Det er Røise og Gimle som drar filmen opp fra søpla, pusser den forsiktig av og setter den på hylla der den fortjener en plass.

For En helt vanlig dag på jobben er til syvende og sist ingen dårlig film. Jeg har dessverre ikke hatt muligheten til å lese boken, men har allikevel følelsen av at Loe har klart å gjenskape de viktigste hendelsene, og Terje Rangnes har fått ut en helt akseptabel film basert på det materialet han har. Jeg tror de fleste har en interesse av å se denne filmen ikke på grunn av filmen, men fordi den handler om noe de fleste av oss på en eller annen måte har et forhold til, nemlig Se&Hør.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse