Annonse

Filminfo og video

Kvinner uten menn

Ofte er det lett å glemme at det finnes en hel verden av filmer som ikke er stempelet Hollywood. Dessverre fører det til at man ofte går glipp av gode filmopplevelser som både vekker ens egen nysgjerrighet, harme og glede. Film fra Sør er en festival som tar vare på nettopp disse filmene med å få dem ut blant publikum. I Oslo kan du se disse filmene på flere kinoer over hele byen og det er vel verdt å ta seg en titt for å åpne sine egne horisonter litt.

Sterke kvinner og munker
Shirin Neshat
Festivalen åpnes av filmen Kvinner uten menn, et lite mesterverk servert fra den iranske fotokunstneren Shirin Neshat, festivalens æresgjest. En film om kvinner som lever i opprør i Iran, basert på Shahrnush Parsipur sin roman med samme navn. Neshat informerer oss om at filmen vil faktisk ikke bli vist i Iran.

– Boken var jo bannlyst, og filmen slippes heller ikke. Men jeg har hørt at den gjør det godt på svarte marked i Iran. Og det er jeg glad for!

Det er også mange spennende filmer på programmet. Undertegnede har allerede sett Xavier Beauvois sin film Of Gods and Men som er på spesialprogrammet til festivalen og anbefaler den på det sterkeste. Skal du bare se en film på festivalen, må det bli denne. Filmen handler om 8 franske munker som lever i kloster i Algerie. De havner midt imellom barken og veden fordi de ikke lar religion styre hvem de hjelper under krigen. De blir anmodet om å forlate klosteret, men lar seg ikke rikke. Filmen er basert på en sann og rørende historie i fra 1996.

Spennende arrangement
Lasse Skagen
Det er ellers veldig mange spennende arrangement under festivalen. Søndag 10/10 vil det være en jubileumsforestilling på Den Norske Operaen. Det brasilianske mesterverket Limite gjenoppstår med live musikk fra Bugge Wesseltoft og hans ensemble. Filmen er blitt restaurert av Martin Scorsese sin organisasjon World Cinema Foundation, som er startet for å ta vare på filmarven. Ifølge festivalens kunstneriske leder Lasse Skagen så står samtlige 12 av de filmene som WCF har restaurert på programmet i år.

- Vi er første festivalen som får vist alle 12 filmene som WCF har restaurert. Vi har premiere på den nyrestaurerte Limite med musikk fra Bugge Wesseltoft. Der kommer også Kronprinsen, som også vil si noen ord.

Film fra Sør har de siste årene også arrangert noe de kaller for Det kritiske rom. Et spennende konsept hvor man får diskutert tema i aktuelle filmer fra festivalen. I år er det 11 slike arrangement som blant annet dekker temaene Haiti, fotball, slaver og opiumshandel i Afghanistan. Sjekk programmet på Film fra Sør sine hjemmesider.

Vi kommer tilbake med mer fra denne spennende festivalen!

www.filmfrasor.no
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse