Annonse

Filminfo og video

Om guder og mennesker

Film fra Sør har valgt inn filmen Of Gods and men på sitt spesialprogram i år, noe de gjorde lurt i. Filmen har gått sin seiersgang på flere festivaler og franskmennene går mann av huse for å se den. Filmen tar for seg historien om 8 franske munker som levde i et kloster i Algerie i 1996. De lever sparsommelig og hjelper alle i området som trenger det, uansett hvilken religiøs tilknytning de har. Dagene blir tilbrakt med å be, synge, sove, spise, dyrke og hjelpe lokalbefolkningen. Da krigen kommer til området får de beskjed om at de bør reise tilbake til Frankrike og de bruker mye tid på å avgjøre om de skal bli eller dra. De havner midt i en konflikt mellom den Algerianske hæren og Islamske fundamentalister som fører til at 7 av dem blir kidnappet, drept og får hodene kappet av. Akkurat hvordan dette skjedde er det svært få som vet i dag, det er også usikkert hvem som gjorde det. Var det den Algerianske hæren eller fundamentalistene?

Det første man bare må kommentere her er castingen, som er helt fantastisk. Britiske Lambert Wilson spiller rollen som biskopen Christian. Han er svært troverdig og viser oss en sindig, åpenhjertig og sympatisk figur som er sterkere enn de fleste. En annen som gjør en sterk prestasjon er Olivier Rabourdin som spiller munken Christophe som fremstår som både sårbar sterk og lojal på en gang. Sammen viser de 8 skuespillerne en sammensveiset gjeng som har et virkelig tett bånd, en gjensidig respekt og en enorm kjærlighet til hverandre.                        

Scenografien i filmen er helt utrolig. Mesteparten av filmen er spilt inn i Marokko på et område som lignet på det som munkene holdt til i Algerie. Enkelte av scenene innvier oss i en storslått og noen ganger brutal natur. Skildringene av munkenes hverdagsliv er naturlige og troverdige. Beauvois sier selv at det var mye skrevet om denne saken, så det var ikke vanskelig å finne materiale å jobbe ut ifra.

- De fleste av munkene skrev dagbøker, også Christian. Vi reiste også til andre klostre for å få innsikt i hvordan de levde hver dag.


Det er flere sekvenser i filmen som er virkelig flott satt sammen. En av scenene er en middag en av de siste kveldene. Med Tsjajkovskijs Tvilight fra Svanesjøen i bakgrunnen deler munkene et godt måltid og vin. Denne scenen viser et utrolig samhold og en styrke i troen. Samtidig ser man helt klare sammenligninger med Nattverden, et av Leonardo DaVinchys mest kjente maleri, noe Beauvois selv bekrefter har inspirert han.

– Egentlig hadde jeg tenkt at de skulle stå og synge mens de tok oppvasken. Men da jeg hørte denne musikken begynte jeg å gråte og så for meg hele scenen som den siste nattverden, med Christian som Jesus.

Beauvois har gjort bevisste valg i forhold til å ikke bruke så mye musikk i bakgrunnen ellers i filmen. Han ønsker ikke at publikum skal få tips om hva de skal føle når, i filmen. Men som han også sier, det finnes ikke et soundtrack til det virkelige livet heller.

Ja, det er ikke så vanskelig å forstå at undertegnede virkelig ble betatt av denne filmen. Den er virkelig et mesterverk ifra begynnelse til slutt. Du dras med inn i en meditasjon av flott sang, vakre bilder og spiritualitet. Det er så godt laget at man føler seg nesten som en av munkene på skjermen og man dras inn i fellesskapet deres på en rørende måte. En tragisk historie fremstilt på en vakker måte og som virkelig gjør ære på de munkene som døde den dagen i 1996. Som sagt, skal du bare se en film under Film fra Sør Festivalen må du få med deg denne flotte filmen som garantert blir å se på listen over Oscar nominasjoner neste år.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse