Annonse

Filminfo og video

Noras Will

Nora vil ikke leve lenger. Hun bruker lang tid og planlegger sin bortgang ned til minste detalj. Etter mange mislykkede forsøk har hun planer om endelig å greie det. Kjøleskapet er fylt til randen av ferdiglaget mat med beskrivelser på lapper. Leiligheten er ryddig og spisestuebordet er dekket. Den gamle barnepiken og hushjelpen er kalt inn for å lage ferdig maten. Kjøttet til festen blir levert på døren til hennes eksmann José siden hun ikke åpner. Han kommer inn i leiligheten og finner ledig plass i fryseren til kjøttet og kaffen klar. Han går inn på soverommet og finner sin ekskone død på sengen. Herfra er det duket for forviklinger. Nora hadde nemlig ikke regnet med alle problemene som skulle oppstå i forbindelse med begravelsen hennes. De jødiske tradisjonene er dessverre ikke særlig åpne for selvmord.

I rollen som José finner vi den meksikanske skuespilleren Fernando Lujá. Et fantastisk valg som Chenillo beskriver nesten som et arrangert ekteskap.

– Filmmiljøet i Mexico er ganske lite så vi hadde begrensede muligheter. Han er en velkjent skuespiller i Mexico og var uansett det absolutt beste valget. Noe av det første han sa var at han hatet øvelser.

Personlig historie
Mariana Chenillo. Foto: Jessica Ryan
José er en forunderlig men varm karakter som er basert på Chenillo’s bestefar. Han har for øvrig fulgt med hele prosessen og han har sett filmen. Hans første kommentar da den var ferdig var: Det der var jo litt overdrevet. Det meste i filmen stemmer derimot med virkeligheten, det er kun et par faktorer som er diktet opp. Den besynderlige tante Leah og at bestefaren bodde rett over gata til Noras død. Det er også viktig for henne å poengtere at prosessen som tar 5 dager i filmen, tok flere år i virkeligheten.

Bortsett fra at historien er inspirert av hennes besteforeldre ønsker Chenillo også å belyse selvmordsproblematikken i forhold til de jødiske tradisjoner. Ifølge henne er det omtrent det eneste vanskelige temaet som jødedommen har igjen å jobbe med. De har jobbet med sine holdninger i forhold til for eksempel både skilsmisse og abort. Hun poengterer også at en Rabbi nok aldri ville la ting komme til det punktet det kommer i filmen.

– I de fleste saker ville det aldri gått så langt. De ville ha funnet andre årsaker til dødsfallet eller bortforklaringer. Om en mann hadde valgt å hoppe utenfor en bro, så ville de ha tenkt at han nok hadde ombestemt seg og ville leve, rett før han traff vannet.


Varm og naturlig
Nora’s Will er en varm og naturlig film om en mann som mister en kone han var glad i innerst inne. Det er en historie om en familie som ønsker å stå sammen men som dras i forskjellige retninger på grunn av tro og sorg. Utrolig nok så har filmen mange humoristiske innslag. Mye takket være karakteren José som drar den ene tørre kommentaren etter den andre og er i heftig opposisjon til jødedommen gjennom stort sett hele opplegget.  For eksempel fant han det passende å servere pizza med bacon og masse annet kjøtt på, til en Rabbi under påskefeiringen. Ikke helt koscher, så det falt ikke i god jord. Filmen gir en god beskrivelse av den prosessen som José går igjennom etter dødsfallet, samtidig som man faktisk blir veldig godt kjent med Nora også gjennom hans minner og tanker om deres liv sammen og på hver sin side av gata. En herlig film om en herlig mann som lever noen av sine vanskeligste dager.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse