Annonse

Filminfo og video

The Social Network

Mark Zuckerberg er i dag kjent over hele verden og verdt ganske mye penger, men det har ikke alltid vært sånn. Det hele begynte i en liten studenthybel på Harvard Universitetet etter at en utslitt dame har slått opp med Mark og dermed har knust hjertet hans. Mark bestemmer seg for å ta igjen og begynner å blogge i en ølbelagt tåke, og det er ikke gode ord han skriver om eksen sin. Plutselig får han en ide om å lage en side hvor man kan gi karakterer til alle de kvinnelige Harvard studenter. Konseptet var spennende fordi man faktisk visste hvem de på bildene var. Derfra går det bare en vei og plutselig er Facebook skapt. Hans venn Eduardo stiller opp med pengene som trengs for å drive Facebook og er derfor partneren til Mark, enn så lenge. Facebook blir en trend som sørger for at livet til Mark tar helt av på alle fronter. Plutselig er han populær, jentene vil ha han, guttene vil være med han og jobbe med han og pengene ruller inn. Dessverre følger det ofte ballast med en sånn suksess. Noe Mark smertelig får oppdage da han får to søksmål mot seg og må forsvare seg selv og sin oppfinnelse.

Åpningsfrekvensen i filmen er en 4.5 minutter lang dialog som virkelig viser frem Mark på sitt verste. En sekvens som manusforfatter Aaron Sorkin var litt usikker på, men som regissør Fincher er svært fornøyd med. Du utvikler med en gang en slags antipati for han som behandler kjæresten sin på den måten. Samtidig ser du en god del av personlighetstrekkene hans veldig tydelig. Han opptrer noe arrogant og har ingen evne til å sette seg inn i eller følge med på det andre sier. Det er selvsagt kjapt gjort å komme til konklusjonen at han må ha Asbergers men Zuckerberg har så vidt vi vet ikke fått den diagnosen. Mark viser kjapt at han har null sosial kompetanse og at han gjemmer seg bak en mur av upassende kommentarer og sarkasme. Jesse Eisenberg som spiller denne rollen gjør en utrolig god jobb, han fremstår akkurat passe usosial og troverdig som drittsekk. Vendepunktet i filmen kommer til de rungende tonene fra Dovregubbens hall av Edvard Grieg. Plutselig befinner Mark seg midt i to søksmål hvor både hans integritet og bankkonto er i ferd med å minke ganske kraftig.

Vennskap på prøve
Det er store forventninger til denne filmen på mange plan. Mange er nysgjerrige på historien bak Facebook og menneskene i den. Dette er en historie om svik, makt og vennskap og det har vi sett mange ganger før. Men sjelden har vi sett det så godt som her. Regissør David Fincher har klart å lage en interessant film, hvor de faktisk presenterer flere sider av saken uten å ta noen som helst side. Du møter et karaktergalleri som er fremstår menneskelige på både godt og vondt.


Eduardo(Andrew Garfield) viser en sårbar, litt naiv og varm side som Marks eneste venn. Han trår til uten å stille særlige betingelser men skjønner etter hvert at han er i ferd med å bli erstattet av Sean Parker som er spilt av Justin Timberlake. I begynnelsen virker Timberlake sin tolkning av Parker litt vaklende, men det tar seg fort opp. Han viser etter hvert den rette utstrålingen og arrogansen som gjorde Parker til nettopp Parker. Mange vil kanskje si at Mark er en lite dynamisk karakter, men undertegnede syns han viser små tendenser til endring i løpet av filmen. Blant annet så står han opp imot Parker på et tidspunkt og forsvarer Eduardo, noe det viste seg at han gjorde ofte, uten å ta ære for det. Han får også en slags kontakt med en ung dame som jobber med ene saken hans, der han viser omtrent de første tegnene på noe som helst empati.

Hendingsforløpet er lagt opp rundt henholdsvis oppdagelsen og oppbyggingen av Facebook, og så etter hvert de to rettssakene som løper nærmest parallelt. Dette er en flott måte å få frem de forskjellige sidene av saken på og det er seeren som til slutt velger hvilken side de føler er mest troverdig, om de vil velge da. Det er lett å utvikle både sympati og antipati for samtlige av karakterene og de skifter stadig mellom helte og antiheltestatus. Dette er et nakent bilde av en bitter konflikt hvor vennskap og mennesker nærmest ble ødelagt. En situasjon hvor de fleste kan kjenne seg igjen i minst en av karakterene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse