Annonse

Filminfo og video

Blade Runner

Dette er tid der folk ikke lenger er kapable til å håndtere sine egne følelser, der de stiller inn hva de til en hver tid skal føle utifra et spekter av ferdigprogrammerte følelser. Historiens utgangspunkt er dusørjegeren Rick Deckard viss jobb er å «pensjonere» androider på flukt. Den 3. verdenskrig har nesten utryddet alt dyreliv på jorden med sine atomvåpen og det å eie et dyr er nå et symbol på status. For de som ikke står i posisjon til å eie et dyr, kan jukse seg inn i det rette følelsesmønsteret ved å eie et elektrisk dyr isteden, en robot som skal erstatte den tapte følelsen og opprettholde folks verdighet i en verden som på alle måter er i ferd med å bryte sammen. Det er helt klart et skrekkscenario over hvor ille det kan gå og det er heller ikke en overraskelse at Philip K. setter mennesket et slikt lys. Vi lever et liv som mer og mer faller inn i den elektroniske verden, der ingenting er virkelig lenger, der alt er signaler, filer og ting som ikke eksisterer. Hva skjer hvis harddisken, eller den eksterne disen, din krasjer? Da mister du alt som ligger på den og, for å sette opp en tenkelig scenario her, du mister all musikken din, alle filmene dine og dokumenter, bilder og bevis på din fortid. Klart, du er avhengig av backup for å sikre deg mot tapet materiell, men uansett er det er sårbart system. Vi er kanskje ikke fullt ut der hvor Mr Dick setter historien, men det er  ideen som er poenget, en høyst mulig fremtidig virkelighet.

Når Philip K. Dick leker med ideen om menneskets nye setting der de er fundamentalt avhengig av avansert teknologi, er ikke dette bare et SciFi konsept, men også en innsikt i den retningen verden har tatt siden boken ble publisert i 1968. Hvis vi slår ut mobiltelefoner, internett og all form for TV overføringer, blir individet nærmest isolert fra sine omgivelser rent følelsesmessig. Vi er så avhengig av vår teknologiske hverdag at vi er blitt ekstremt sårbare for angrep på våre kommunikasjonssentraler. Hvis du virkelig vil slå ut et land, så må du knekke dets evne til å kommunisere. Den tiden vi lever i har evnen til å spre informasjon utrolig raskt og vi stoler på disse hjelpemidlene, uten dem er vi hemmet som strutser på savannen. Så Philip K.'s lek med teknologien er som sagt ikke en drøm inn i SciFi universet.

Filmen på sin side er en klassiker innen SciFi, fra den tiden Hauer enda var kul, fra tiden der Harrison Ford fortsatt hadde en stigende status og før Darryl Hannah fikk en frisk vind inn på soverommet i form av Kill Bill. Boka er en liten affære på 210 sider som filmen har utnyttet til det bedre og har på alle måter gjort det meste ut av situasjonen. Den spiller langt mer på SciFi trommene enn boka og er ikke fullt så PKD-aktig men bærer med seg stammen fra bokas handling. Selvsagt har den gjort små endringer som å fjerne Rick Deckard's kone og gjort ham mer til en «Lone Ranger», men det er uten betydning. Som SciFi er dette en film man må innom hvis dette er sjangeren man setter pris på og Ridley Scott viste den gang hvilken dyktig regissør han er. I ettertid har han festet sin status som en topp regissør med filmer som Alien (kom før Blade Runner), Thelma & Louise, Gladiator, Kingdom of Heaven og American Gangster. Det som dog er noe snodig er at han ikke leste boka før filmen tok til og filmen viker fra boka på mange plan, men fremstår uansett som en god film. Den ble aldri den hiten på kinoene som den kunne blitt, men det er ikke så rart, E.T. gikk på kinoene landet over samme sommeren. Så du skjønner nok hvem som ble vinneren det året.

Det er helt klart at Do Androids Dream of Electic Sheep? er en bok å lese. Mest kanskje for SciFi entusiastene, men også for den jevne bokleser. Helheten i boka er prisverdig og Philip K.Dick's lek med ideer er interessante. En bok å huske neste gang du tråler bokantikvariater eller boksalg.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse