Annonse

Filminfo og video

Devil

Noen mener tilfeldighetene bestemte hvem som gikk inn i heisen den dagen, mens andre mener det var djevelens utvalgte. Det er uansett en heistur det blir vanskelig å glemme. De fem i heisen er fremmede, men det har en ting felles og det er at de har gjort vonde eller egoistiske ting mot andre. Sikkerhetsvakten Ben har dommer for voldelig atferd. Så har vi den slue selgeren og svindleren Vince som fort utpeker seg som en mistenkt. Det er to damer i heisen, en eldre dame med kleptomanfingre og Sarah, en grådig ung dame som har giftet seg til penger. Den siste personen i heisen er Tony, en mekaniker som søker jobb i bygningen. Han er en ung krigsveteran som har vært med den amerikanske hæren til Afghanistan. Alle er perfekte mistenkte på hvert sitt grunnlag, så paranoiaen vokser hos dem alle etter hvert som man får små drypp av informasjon. Utenfor heisen jobber detektiv Bowden sammen med byggets sikkerhetsvakter Ramirez og Lustig for å finne ut hvordan de best kan hjelpe de i heisen. Bowden er en mann som har mistet alt og fant hjelpen i bunnen av flaska og han jobber hardt for å ta fatt på livet og kjærligheten igjen.

Gjennomtenkt og spennende
Dette er regissør M. Night Shyamalan sitt siste prosjekt. Han er tidligere kjent for spenningsfilmer som Den sjette sansen, The happening og Signs. I Devil står han sammen med Brian Nelson ansvarlig for manuset, og han har selv produsert filmen. Det er tydelig fra første stund at han har bidratt til mye. Det legges tidlig opp til en spenning og en mystisk historie som man omtrent ikke har sjanse til å gjette seg frem til. Det er mange besynderlige karakterer, men ingen av dem er bortkastet på lerretet. Hos Shyamalan er alt og alle der for en grunn, stort sett er det altså veldig gjennomtenkt.

Med unntak av Matt Craven og Jenny O’Hara er det få kjente ansikt i Devil men det er flere som det er verdt å merke seg. Logan Marshall-Greene har tidligere stort sett holdt seg på tv-skjermene i blant annet Law and order og The Oc. Han spiller ganske overbevisende og er den karakteren som gjør paranoiaen og redselen veldig godt fremtredende i Devil. Bojana Novakovic som spiller den unge damen er overbevisende og dialogene mellom henne og de andre bygger opp stemningen veldig. John Erik Dwodle som er regissør av Devil har ikke noen lang karriere bak seg, men hans bakgrunn som cinematograf og skuespiller har nok gitt han noen fordeler, for han har gjort en god jobb med både bilder og skuespillere.

Den endelige dom
Dette er en ganske typisk Shyamalan film, men en av de mer spennende. Historien i seg selv er kanskje ikke den mest originale. Han spiller genialt på folks frykt og bygger på den måten opp en psykologisk spenning som gjør at det slår ekstra hardt når det først skjer noe. Omtrent hele filmen går for seg i heisen, men oppbyggingen gjør at du klarer å holde interessen uansett fordi du stadig lurer på hvem som skader de i heisen og hvorfor.

Filmen i seg selv er ganske mørk og dyster men den har stadig små tvister i historien som gjør at du må skifte fokus. Akkurat når du tror du har funnet løsningen, så blir du presentert med en ny mulig løsning. Alt i alt en god film og en spennende opplevelse som tar deg med på en heistur du aldri glemmer. Undertegnede tok heisen rett etter filmen, og det var en litt uggen opplevelse. På tross av at det bare var 3 etasjer ned.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse