Annonse

Filminfo og video

God natt elskede

Gard Eidsvold spiller den blakke pianostemmeren Terje Lyngmo som plutselig øyner en mulighet til å tjene penger på alt annet enn ærlig vis. På en bensinstasjon øyner han sjansen til å stjele et kamera. En dag er han på jobb og stemmer et piano for en rik mann og han tar frem kameraet for å leke seg litt. Plutselig kommer han over ett drap hos naboen og får dette på film. Hvis han klarer å legge fra seg sin moral, får han nå muligheten til å tjene en god slump med penger. Så hva velger han å gjøre?

Filmen er basert på boka til Fredrik Skagen og det er tydelig at historien er svært gjennomført og godt laget. Dessverre blir den litt langdryg om man ser alle episodene på en gang. Karakterene er engasjerende på hver sin måte, men viktigst av alt, de kunne alle vært din nabo eller bestekompis. Det er naturlige karakterer som du fort får både sympati og antipati for. Å se Linn Skåber i rollen som Jazzsangerinnen som Terje Lyngmo forelsker seg i, er faktisk veldig forfriskende. Hun har kanskje ikke verdens beste stemme, men hun er naturlig og fin i rollen som hans utkårede. Det er jo en veldig annerledes rolle enn det hun pleier å ha, noe som virkelig kunne ha ødelagt for filmen, men komikeren er lagt igjen hjemme. Her er det kvinnen Linn Skåber som teller. Gard Eidsvold fikk fortjent nok prisen Gullruten for beste mannlige skuespiller. Han gjør en fantastisk bra tolkning av denne moralsk korrupte men menneskelige pianostemmeren.

Stemningen i filmen er litt smådyster og du finner et ganske besynderlig karaktergalleri. På mange måter minner den om filmen Hører du ikke hva jeg sier! med blant annet Kjersti Skolmen og Bjørn Floberg. Begge disse tar for seg ekteskap, utroskap og reaksjoner på uforutsette hendelser. God natt elskede er til tider litt ufrivillig morsom, til tider veldig langdryg, men selve historien i seg selv er temmelig genial. Det er noen kule tvister her og der som får deg til å våkne, og slutten er garantert en slutt du håper på. Lyngmo er selve bilde på en antihelt, og selv om du stiller spørsmål med hans moralske avgjørelser kan man ha sympati for han. Han er som de fleste andre av oss; småblakk, desperat, forelsket og litt håpløs. Rett og slett menneskelig.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse