Annonse

Filminfo og video

Agora

Agora finner sted i 300-tallets Egypt, og handler om filosofen Hypatia, som underviser ved biblioteket i Alexandria. Hun har to beundrere, studenten hennes Orestes og den kristne slaven hennes Davus. Framveksten av kristendommen gjør at det oppstår store konflikter mellom hedninger og kristne, og når de kristne fornærmer hedningenes guder, går de til angrep og det oppstår en borgerkrig. Oppi det hele finner vi protagonisten vår, som er splitta mellom de to mennene som begjærer henne.

Agora var virkelig en fantastisk film. Den brakte fram både det flotte, og det fæle, med det gamle Egypt. Det kom godt fram hvordan slavene ble behandla, og at de ikke ble sett på som mennesker på lik linje med alle andre. Det hele var veldig provoserende, og godt gjennomført. Det kom godt fram hvordan konfliktene mellom hedninger og kristne ble utspilt, og konsekvensene av å ikke følge religionen. Vi får se hvordan samfunnet på den tida fungerte, både på godt og vondt.

Filmen var ikke gjort for overdådig og overdrevent heller. Det visuelle i denne filmen var spesielt imponerende, som var med på å gjøre denne filmen til det mesterverket den er. Bildene vi ser fra det gamle Egypt, med flotte bygninger og kostymer, bygger hele tida på filmen og karakterenes troverdighet.

Skuespillerprestasjonene var også virkelig bra, og spesielt vil jeg trekke fram hovedpersonen som ble spilt av Rachel Weisz. Hun spilte briljant, og samspillet mellom henne og Max Minghella som spilte Davus var fantastisk og overbevisende. Man tvilte ikke på hva de gjorde en eneste gang. I tillegg må jeg kommentere på de utrolig flotte kostymene i filmen, det var storslagent og vakkert å se på.

Bilde
Agora var en veldig visuelt fin film, og det var gøy å se på bare på grunn av dette. Bildene var skarpere enn jeg noen gang har sett før, og fargene var klare. Jeg har ingenting annet å si på bildekvaliteten enn at det var vakkert. Det var virkelig i en klasse for seg selv.

Lyd
Lyden er som bildet helt fantastisk. Jeg har ingenting å klage på. Stemmene til folk var klare, og det var ikke vanskelig å høre hva de sa. Musikken var kraftig og gav en helhet til filmen som ikke ville vært der ellers, og samspillet mellom musikk og lydeffekter var briljant. Forholdet mellom de forskjellige lydene var også helt upåklagelig.

Konklusjon
Agora er en sterk og rørende film om kjærlighet, tilhørighet, religion og splittelser i det gamle Egypt. Vi blir kjent med karakterene på en helt spesiell måte, og følger dem ettersom de utvikler seg i forskjellige retninger. Det er vanskelig å sette seg ned og se denne filmen uten å kjenne det inni seg i løpet av, eller etter, filmen. Det er en stemning i filmen som finnes i få andre filmer. Den er noe for seg selv, den tar for seg historie, men også ting som er relevante den dag i dag. Til tross for at filmen er langt unna vår hverdag, er det flere ting vi kan kjenne oss igjen i, og vi møter ting vi har hørt om i historietimer på skolen. Jeg har kun varme ord å si om denne filmen, og jeg vil anbefale den til alle og enhver. Dersom du setter den på, vil du ikke angre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse