Annonse

Filminfo og video

Extraordinary Measures

Og hvis det attpåtil er basert på en sann historie, ja da er det gull for alle som er i kontakt med sine følelser. Det er ved andre ord ingen hemmelighet at jeg ikke tilhører denne kundegruppen og jeg klarer vel stort sett å avstå fra disse klissefilmene. Allikevel skylder jeg folket i Sony en stor takk for at de ga ut nettopp Extraordinary Measures.

John Crowley har jobbet seg opp fra ingenting og med tittel som visepresident i et stort firma skulle man tro at livet smiler aldri så mye til han. Men hjemme er saken en helt annen; med 2 av 3 små barn som lider av en dødelig muskelsykdom ser han sin familie svinne hen for hver dag som går. Men når hans datter holder på å miste livet må han sammen med den anerkjente legen Robert Stonehill sette igang en omfattende prosess hvor de må sloss mot kapitalister så vel som fatale odds for å kunne utvikle en vaksine som kan gi pasienter med samme sjukdom et verdig liv.

Sanne historier bør – og skal – behandles med en ekstrem varsomhet for å unngå å havne i den klisjefylte fellen som så altfor mange filmer går i; selvfølgelig er det hyggelig med tårevåte dramaer når man sitter der med partneren i armkroken og nyter et glass vin men ser man film aleine vil man gjerne få følelsen av at det her faktisk har skjedd og man vil gjerne sitte igjen med følelsen av at man har sett noe viktig.

Hvor viktig Extraordinary Measures er kan nok diskuteres for i sitt forsøk på å unngå de verste klisjeene og dermed holde et realistisk nivå på det hele fremstår denne affæren som en smule anonym og dermed lite bemerkelsesverdig; setter man dette dilemmaet til side åpenbarer det seg imidlertid noe som er høyst severdig. Historien i seg selv er basert de sanne hendelsene rundt skapelsen av en vaksine som har forlenget livet til utallige barn og dermed også reddet livet til deres familie og venner. Som en nært perfekt oppbygd historie tar regissør Tom Vaughan oss med inn i et tilsynelatende lykkelig hjem før det bærer ut på en reise fylt til randen med motgang så vel som håp, glede så vel som skuffelse og ikke minst kampen for å bevare sin menneskelighet når man må dele seng med kapitalistiske haier for å redde alt man selv lever og ånder for. Man snakker ofte om innledning, transportetappe og ikke minst the big finale; med Extraordinary Measures er denne oppdelingen aldri ett tema takket en tilnærmet perfekt flyt i historien – og ikke minst takket være troverdigheten som serveres.

For man kan si hva man vil om regissøren og hans valg i forhold til kameraføring, valg av musikk og ikke minst den visuelle stilen inkl effekter for i slike filmer ligger godt og vel 90% av ansvaret på skuespillerne og sjelden får man oppleve et slikt topplag av skuespillere i storform. Mr Indiana Jones himself – Harrison Ford forventer man at skal lever og det gjør han til gangs som denne eksentriske og nesten folkeskye legen hvis fantastiske teorier og legendariske humørsvingninger skal vise seg å bli et vendepunkt innenfor legemiddelindustrien. Langt mer overraskende er det at moromannen Brendan Fraser (The Mummy) her tar steget opp fra underholdningsbransjen til det gode selskap hva skuespill angår; som en troverdig og menneskelig karakterer med gode så vel som dårlige side viser han oss en desperat familiefar som klamrer seg til et håp han er villig til å ofre alt for å oppnå mens han viktigste støttespiller gestaltes av en sjeldent dyktig Keri Russell (August
Rush) hvis karisma og følelsesregister er mer enn nok til å få noen og enhver mo i knæra.

Extraordinary Measures vil aldri bli noen stor snakkis nettopp fordi den er så forbaset god; i en verden hvor grandiose effekter og/eller sinnsykt tårevåte scener regjerer grunnen vil denne filmen fremstå for naturlig og nærmest nøytral i sin fremstilling av denne hjertevarmende historien. Synd i grunn er det for Extraordinary Measures er en av de sterkeste og mest velspilte filmene på en meget lang stund, og det skal mye til for å ikke la seg engasjere mens man prøver å holde tårene tilbake for i neste sekund forbanne karakterene opp og ned før man til slutt blir sittende og nærmest verdsette det livet man selv lever.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse