Annonse

Filminfo og video

The Evil Dead

Om det være seg romantiske dramaer eller grufulle grøssere så handler alt om det visuelle og våre krav til det.

Med The Evil Dead på Blu-Ray tar jeg ikke hardt i når jeg nå påstår at vi lett kan slå en blodrød strek over de siste årenes kommers-grøssere for dette, ja dette er pensummaterial!

For de fem vennene Ash, Cheryl, Scott, Linda og Shelly har endelig tiden kommet for en rolig og avslappende tur ut i skogen. Ei flott hytte er leid og avstanden til sivilasjonen burde bugne for en helg med rekreasjon og mye moro. Men det som skulle ha vært en flott hytte viser seg å være et falleferdig høl av dimensjoner og omgivelsene er alt annet enn gjestmilde. Noe stort bedre blir det ikke når de fem vennene finner en eldgammel bok og vekker til live en eldgammel ondskap som forvandler de fem en etter en til grusomme og blodtørstige demoner uten et snev av menneskelighet. Mens antallet mennesker minsker og antallet demoner øker blir det en helvetes kamp for å ikke bukke under for mørkets uovervinnelige krefter.

Det å se igjen The Evil Dead føles ikke bare som å se igjen en film man har sett før; The Evil Dead er ikke bare en av storhetene, dette er også en av de legendariske pionerene som startet satte standarden for en sjanger som har gitt oss klassiske grøss i The Omen, fæslige monstre i The Thing, seige drapsmenn med utagerende personligheter i Nightmare on Elm Street og ikke minst disse glatte tennåringsgrøsserne som kom på 90- og 2000- tallet mens horrorfans verda over fortsatt nevner nettopp The Evil Dead når det snakkes om gode horrorfilmer. Og det med god grunn for The Evil Dead er selve malen for en god horrorfilm; filmskaper Sam Raimi skriblet ned et forholdsvist enkelt manus som tok for seg fem venner på øde sted hvor ondskapen herjet - og kom unna med det! Historien i seg selv er såre enkel og det er ingen som skal anklage Raimi for å ha lagt overdrevent mye vekt på karakterutvikling men til gjengjeld har han lagt all vekt på den totale opplevelsen og de klassiske klippene som vil huskes for alltid.

Til tross for at filmen ikke overraskende bærer et visuelt preg av å være skapt i 1981 glemmer man dette allerede etter første scene hvor ungdomsgjengen ledet av den nå legendariske Bruce Campbell starter på en gyselig reise Raimi har konstruert helt ned til absolutt minste kontrastfylte detalj; lykkelige ungdommer i en gammel bil parres ypperlig med et skoglandskap preget av alvor, den varme go'følelsen i hytta stilles effektivt opp mot skrekken som tar for seg av karakterene så vel som publikumets nerver og hvor denne visuelle oppbyggingen er tilnærmet perfekt flesker også Raimi til med effekter som var langt forut sin tid kombinert med et lydspor som kan få en diger H.A.-fyr til å pisse i skinnbuksa!

Til tross for et fantastisk lydbilde og en visuell stil som får vannet til å fosse ut av gommen har Evil Dead blitt like mye "Bruce Campbell slår igjennom" som "en klassiker" og det med full rett. Riktignok har Raimi gjort en forbasket god jobb med filmen i seg selv men bærebjelken i prosjektet er nettopp unge Mr Campbell som i rollen som Ash begynner en smule forsiktig før hans udødelige karisma så vidt begynner å trenge opp igjennom den rolige overflaten før han bokstavelig bærer filmen på sine skuldre. Denne energiske karismaen, dette sjarmerende og sprøyte gærne mennesket, denne legenden har med The Evil Dead sin store debut og den utnytter han til det fulle. Man kan liksom ikke unngå å kose seg glugg ihjæl når mannen gjør akkurat det han er best til; blande übercrazy humor med et kroppspråk få av oss forunt.

Bilde
Som en av de filmene det har blitt gitt ut flest forskjellige utgaver av har undertegnede også da så vitterlige sett den med omtrent alle nyanser kvalitet som finnes og det herker i mitt hjerte ingen tvil; denne BD-utgaven er berre lekker! Selvfølgelig kan det ikke måle seg mot superutgaver av filmer produsert i 2010 for kvaliteten på originalmaterialet fra starten av 80-tallet var ikke noe å rope hurra for, men til gjengjeld har det blitt en pokker så god jobb med å restaurere og pusse opp dette materialet. Støynivået har sunket betraktelig samtidig som detaljeringsnivået har økt eksponentielt og fargedybden er overraskende god. Som en liten kuriositet kan det jo nevnes at denne supre kvaliteten også avslører en og annen glipp i sminke og effekter om man følger meget nøye med.

Lyd
Dæven! Jeg skrev i omtalen at lydbildet er en vesentlig del av The Evil Dead og det har det alltid vært, men det har aldri vært råere enn nå! Ved å utnytte hele surroundoppsettet disker The Evil Dead opp med en skrekkelig effektiv og nesten forjævelig opplevelse der skogens naturlige lyder flesker til og skremmer vettet av oss mens demoner og annet gjør sitt ytterste for å ødelegge nervene våres en gang for alle. Det som imidlertid virkelig imponerer her er Raimi sin evne til å alltid fylle lydbildet med noe slik at atmosfæren blir helt enorm og for de virkelig kritiske kan man lett sitte og plukke ut detaljer man garantert aldri har hørt før.

Konklusjon
Som en tidløs pioner innenfor sin egen sjanger makter The Evil Dead det kunststykket å engasjere, overraske og imponere selv nesten 30 år etter dens unnfangelse. Takket være en regissør som forsto seg på filmskapning og en hovedrolleinnehaver som ikke helt forsto det med å begrense seg vil The Evil Dead fange deg fra først sekund og holde deg låst inne i et sykt underholdene mareritt spekket til randen med en horribel atmosfære, geniale effekter og humor av den beksvarte typen samtidig som filmen også fungerer som en historietime i hvordan film faktisk kan - og bør - lages for å underholde publikummet.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse