Annonse
I Harry Potter og dødstalismanene (del 1) har den godeste Voldemort uten nesegrev har tatt over Magidepartementet og Galtvort. Dødseterne hans herjer overalt både i virkeligheten og magiens verden. Harry, Ronny og den svært så beleste Hermine står nå alene uten den hjelpen og beskyttelsen Humlesnurr engang ga dem. Sammen må de finne malacruxene for å kunne stoppe Voldemort. Rundt dem flakser det av propagandapostere og blader mens dødseterne gjør sitt beste for å spore opp Harry Potter slik at Mørkets fyrste kan få tatt livet av han.Hvor er magien?
Joda, det er masse magi også i denne filmen. Jeg kunne for eksempel godt tenkt meg vesken til Hermine, hvor hun får plass til det mest utrolige på grunn av en trylleformel. Dessverre er en god del av magien forsvunnet med barndommen til karakterene.  Igjen står to keitete gutter og en kjærlighetshungrig tenåringsjente som selvfølgelig ender i sjalusidrama på grunn av de onde kreftene som prøver å ta dem. Man blir nesten litt flau på guttas vegne der de prøver seg frem ikke bare i trollverdens slagmark, men også i kjærlighetens krigssone. Dette fører selvsagt til en god del latter innimellom. Som vanlig står Ronny for en god del naturlig morsomme replikker og viser igjen et godt talent for komisk timing.


Til tider er filmen litt mørk og uoversiktlig i filmingen og fremstår derfor som litt kaotisk. Samtidig er det mange gode effekter, men den nyskapingen som filmene er kjent for, ser man ikke her. Til tider tror man nesten man sitter og ser på Brokeback Mountain på grunn av de vakre omgivelsene som omgir dramaet blant de tre hovedkarakterene.

Langdrygt men ikke kjedelig
Karakterene i filmen kjenner man jo stort sett til fra før om man har sett de andre filmene eller lest bøkene. Voldemort er akkurat passe ufyselig men man kan ikke annet enn å irritere seg litt over dårlig sminke av område rundt nesa. Men dette er også filmen der de små rollene trer litt frem og du får se store tolkninger. Helena Bonham Carter er et godt eksempel på dette, man begynner nesten å lure på om hun er spikk spenna gærn i virkeligheten og. Det finnes jo som regel alltid litt av skuespilleren selv i deres karakterer. Ellers er en av de mest sjarmerende skapningene i filmen den lille skapningen Noldus, helt fantastisk figur med stemmen til Toby Jones.

Filmen i seg selv er underholdende, men jeg mistenker at man kunne laget en film istedenfor to, og det ville blitt et mye mer spennende prosjekt. Du kan heller ikke unngå å se parallellene til for eksempel propagandaen brukt under andre verdenskrig og i kommunistiske land i dag. Voldemort fremstår som den fremste diktator og metodene han bruker for å kontrollere folket har vi sett før og ser i dag. Noe som selvfølgelig får Harry Potter til å fremstå som Ghandi i forhold.


Det er mye langdryge scener, mye unyttig bruk av tid som egentlig ikke gir deg noen ting. Så man kan selvsagt spekulere i hvorfor de har delt filmene i to, er det for å glede fansen med å utsette den endelige slutten i seks måneder til? Eller er det for å tyne ut så mye som mulig av den siste boka.

Men for alt i verden, den er ikke kjedelig. Du har kanskje fulgt karakterene de siste ti årene og har et visst forhold til dem, da er det klart at man vil se hvordan det går videre. La oss håpe at magien gjør sitt inntog igjen i den siste filmen, slik at historien om Harry Potter kan avsluttes med det braket den fortjener.

Karakter: 3 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse