Annonse

Filminfo og video

Funny Farm

Etter flere år i bransjen har den vellykkede journalisten Andy Farmer endelig tatt motet til seg og solgt unna bostedet i byen, kjøpt et vakkert hus på landet og gjort seg klar for en fremtid i landlige omgivelser mens han kan jobbe fulltid med sine første bok; et prosjekt som forhåpentligvis setter han på kartet en gang for alle. Men det å flytte på landet skal vise seg å bli langt mer komplisert enn hva man først skulle tro; ikke bare begynner ting å gå seriøst på tverke allerede under innflytningen, men naboene er av typen "ekstremt skrullete" og som et utpreget bymenneske tar det ikke lange stunden før Andy begynner sin helt egen form for tilpassing - en tilpassing som vil sette omgivelsene på en bondsk prøve av de sjeldne.

Jeg stilte spørsmålet om samfunnets forandring innledningsvis og det i seg selv kan fremstå som noe snodig i en filmomtale, men faktum er at Funny Farm tilhører den gruppen filmer som tar utgangspunkt i et presumptivt særegent miljø og serverer det med alvor så vel som humor, og for en som har vokst opp på bygda i Østfold ble derfor filmens lille misjon langt mer essensiell enn for ei byrotte hvis oppfatning av bygdefolket går på litt for mye kjærlighet for sauer og himkok i en særdeles lite skjønn forening (selv om det ofte stemmer litt for godt!). Ved å plassere ei typisk byrotte langt ute på landet har manusforfatterne hatt flust med situasjoner de kan ta tak i  - og det gjør de så til gangs. Utne å avsløre for mye er det få av bygdas myter som ikke tas tak i på en særdeles løssluppen måte og det er nesten en sann fryd å kunne stadfeste den autentisitet!

Og det er nettopp dette grunnkonseptet som fungerer over all forventning; fra første sekund briljerer moromannen Chevy Chase i denne nærmest personlighetspaltede rollen hvor han går fra å være ei erketypisk byrotte til å sakte men sikkert bukke under for bygdas mer eksentriske levesett mens karakterene rundt han blir bare mer og mer sprøyte gærne etterhvert som de introduseres. Latterbombene kommer i hytt og gevær mens poengene treffer blink kast i vending uten å bli for drøye. Chase med kompani byr på en overraskende vellykket parodi på dette særegne miljøet uten å tråkke noen som helst på beina (om man ser bort fra politiet, rettsvesenet, dyrebestanden, hjemmebrennern og ett par slike..).

Uheldigvis tar Funny Farm en klassisk og fullstendig gjennomført bedriten vri når den ca halvveis mister seg selv og pøser på med et klassisk - og motbydelig - drama som punkterer ethvert snev av humor og tyr til de eldste klisjeene i boka. Det er søtt, det er klissete og det er fullstendig maltplassert; fra å være en fantastisk artig og slagkraftig komedie serverer den oss absolutt alt som er galt med dramafilmer leiesjappene ikke tar inn mer enn en kopi av!

Bilde
Disse katalogtitlene er som oftest ofre for en iherdig restaurering og det er således gledelig at det har blitt gjort en god - men ikke helt nøyaktig - jobb her. Intensiteten i fargene er skrudd opp på et nesten drømmeaktig nivå hvor alt av farger er særdeles frodige og livlige uavhengig av omgivelsene - litt som en grønn sommerdrøm fra landsbygda. Samtidig har produsentens ønske om BD-formatets uovertrufne skarphet også resultert i en litt overdreven bruk støy redusering rundt de skarpe kantene og bildet får en generelt falsk stil over seg. Det hjelper heller ikke at man i de lyse scenene tidvis blir direkte sjenert av alle støvkorna som har glidd unna restaureringsprosessen.

Lyd
I utgangspunktet var jeg veldig skeptisk til å skrive et kløyva ord om dette aspektet ved utgaven, men i og med at en anmelders jobb er å legge hodet på hoggestabben så er det vel bare å bite i det sure eplet og innse at dette slettes ikke smakte fugl; muligens flyvemaur, men ikke fugl! Bakkanalene utnyttes ikke, stemmene høres ut som de har blitt tatt opp inne en i en boksa, stereoperspektivet i front er ekstremt dårlig og totalt sett minner lydbildet mer om en dvd-utgave enn en BD-utgave.

Konklusjon
Funny Farm er en av de filmene som får en til å ønske at regissøren hadde stoppet innspillingen sånn ca halvveis for i løpet av den første halvdelen er dette en herlig lystig komedie av beste sort hvor man får servert herlige karakterer i fullt firsprang blandet med situasjoner en bygdetulling verdig men takket være noens ambisjoner om et storslått drama driter filmen ned draget (og hva det enn må være hektet til) med den ene klisjeen etter den andre, og ender således opp som en affære hvor man lett glemmer den fantastiske åpningen.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse