Annonse

Filminfo og video

Gjkeredet

Gjøkeredet vant i 1975 de fem gjeveste Oscarprisene, beste mannlige hovedrolle, kvinnelige hovedrolle, regi, manus og beste film. Før den var det kun ”It Happened One Night” (1934), og etter den er det kun ”Nattsvermeren” (1991) som har klart den bragden. Jack Nicholson har hovedrollen som Randle Patrick McMurphy.

Etter et kort opphold i fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente, blir han, etter eget ønske, sendt til et mentalsykehus for evaluering. Planen hans er å sone resten av tiden i en mer avslappet setting. Han viser ingen tegn på mentale problemer, men spiller et godt nok skuespill til at han blir innlagt. Han blir overført til Søster Mildred Ratched’s avdeling. Ratched er en rolig, men bestemt leder, som har full kontroll på avdelingen.

McMurphy ser at pasientene heller blir redde for Ratched enn å fokusere på å bli friske. Så han gjør det til sitt livs oppgave å gjøre livet surt for henne, og gi pasientene, som etterhvert blir hans venner, et avbrekk fra de samme gamle rutinene.

Spesielt Jack Nicholson og Louise Fletcher er strålende som McMurphy og Ratched. Listen over skuespillere som var tiltenkt deres roller inneholder storheter som James Caan, Marlon Brando, Gene Hackman, Burt Reynolds, Anne Bancroft, Jane Fonda, og Angela Lansbury, men man kan vanskelig tenke seg noen som kan gjøre disse rollene bedre enn de allerede er.

Birollelisten er også imponerende, med navn som Danny De Vito, Christopher Lloyd og Brad Dourif i noen av deres første roller.Indianeren Will Sampson gjør en fantastisk rolle som den tilsynelatende døvstumme bestevennen til McMurphy, Chief Bromden.

Gjøkeredet ble spilt inn på Oregon State Mental Hospital, med ekte mentalpasienter i statistrollene. Produsent Michael Douglas så på flere innspillingssteder langs Vestkysten, men valgte til slutt Oregon State Mental Hospital fordi bestyrer Dr. Dean R. Brooks ga dem ubegrenset tilgang til sykehuset og dets fasiliteter. Både tidligere guvernør i Oregon Tom McCall og bestyrer på Oregon State Mental Hospital Dr. Dean R. Brooks fikk roller i filmen.

[bilde]2010/18/6058[/bilde]

Bilde
Selv om Gjøkeredets bildekvalitet ikke på noen måte er referansekvalitet, gjør Warner Brothers sitt beste for å forbedre den fra tidligere dvd utgaver og lykkes med det. Med gode svartnivåer og mer detalj i nærbilder, er det definitivt det beste vi har sett av Gjøkeredet til nå.

Lyd
DD 5.1 lydsporet vi finner her er dessverre ikke noe særlig forbedring fra DVD. Men Gjøkeredet er heller ikke den filmen som krever mye lyd, og dialogen er klar og tydelig.

Ekstra
Kommentarspor - Med regissør Milos Forman og produsenter Saul Saentz og Michael Douglas.
The Making Of – En 50 minutters dokumentar om skapingen av filmen, med skuespillere og crew. Dessverre ikke Jack Nicholson.
Slettede scener – 8 slettede scener, som faktisk har noe for seg. Kunne liksågodt vært med i filmen.
Filmens trailer.
Alt ekstra dessverre kun i SD kvalitet.

Konklusjon
Selv med under middels oppgradering fra dvd-kvalitet, er dette et absolutt must i alle blu ray hyller. En fantastisk sterk film jeg anbefaler alle å se!

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse