Annonse

Filminfo og video

Toy Story 3

Den første filmen om Woody, Buzz og de andre lekene ble hyllet av kritikere og publikum, og ble den filmen som spilte in mest penger i 1995. Den ble Oscar-nominert for beste originalmanus, beste originalmusikk og beste originalsang. Filmens regissør John Lasseter – nå kreativ sjef for Walt Disney & Pixar Animation Studios og en levende legende innen animert film - ble belønnet med en spesial-Oscar for sin innsats. Oppfølgeren, ”Toy Story 2”, ble en like stor suksess, også den elsket av både kritikere og publikum. Filmen ble Oscar-nominert for beste originalsang og vant en Golden Globe for beste film i sjangeren komedie/musikal.

[bilde]2010/33/6203[/bilde]

Arkeologisk utgraving
Når arbeidet med ”Toy Story 3” begynte var alle involverte enige om at en bra historie og et bra manus var det viktigste. De ville få de tre filmene til å føles som tre deler av en fantastisk fortelling. Noe de ikke hadde forutsett var hvordan dataanimasjon har utviklet seg ekstremt mye siden arbeidet med ”Toy Story” begynte på begynnelsen av 90-tallet. En av årsakene til at den aller første dataanimerte langfilmen handlet om akkurat leker var at det var mye enklere å animere harde, blanke ting av plastikk, enn hud og hår.

Når animatørene ”pakket opp eskene” med karakterer ble det kjapt klart at det ikke var mulig å gjenbruke de gamle datamodellene. I stedet måtte de utføre et omfattande arbeid som de selv sammenlignet med en arkeologisk utgraving, hvor de studerte de gamle modellene i minste detalj, for å siden fastslå hva som skulle bevares for å ikke ødelegge karaktersegenskapene. Et eksempel er at Buzz har tre kontroller i øyenbrynene sine i ”Toy Story”, i ”Toy Story 2” har han cirka 20 i hvert øyenbryn og i denne filmen har man gått tilbake til et færre antall.  For å forklare det på en enkel måte, så måtte animatørene bygge karakterene på nytt og samtidig verne om å beholde sjarmen og utseendet fra originalfilmen.

[bilde]2010/33/6204[/bilde]

Et møysommelig arbeid filmrute for filmrute
Over 200 personer har vært med på å skape ”Toy Story 3”. De har arbeidet med alt fra å finne på historien, skrive manus, tegne storyboards, lage modeller av leketøy (det er flere enn 300 leker i filmen), skape rekvisita og scenografi, som deretter ble skygge- og fargelagt, til å designe spesialeffekter og belysning og til slutt klipping og musikk. Det har vært et møysommelig arbeid, ofte filmrute for filmrute. ”Toy Story 3” er 93 minutter lang og består av 139 680 filmruter. To sekunder i filmen tilsvarer 51 filmruter.

”Toy Story 3” har blitt dubbet på 42 språk og er den første animerte langfilmen som har spilt inn over 1 milliard dollar på kino.

Disney & Pixars ”Toy Story 3” gis ut på Disney DVD, Disney 2-disc Blu-ray og Disney Superset (2-disc Blu-ray, 1-disc DVD og E-copy) den 24. november.

”Toy Story 3” som tv-spill ”Toy Story 3” finnes også som tv-spill – en av årets høydepunkter innen sjangeren familiespill.
Format: PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, PSP, PlayStation 2 & PC.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse