Annonse
I løpet av de siste 20 årene har Oslo Internasjonale Film Festival vist 1011 filmer hvorav 584 var spillefilmer. I år er det et sterkt og variert program som møter publikum.  Med rundt 60 filmer og dokumentarer på plakaten er det en stor festival og du trenger kanskje noen tips til hva du skal se? Vi gir deg her en oversikt over 11 filmer for 11 dager, som du absolutt ikke bør gå glipp av. Listen er satt sammen av både dokumentarer, kommersielle filmer og litt mer independent filmer.

Of Gods and men
En fantastisk flott film om franske munker i Algerie. Regissøren Xavier Beauvois gir oss et gripende portrett av hendelsene som fant sted i 1996. Munkenes hverdag er preget av bønn og det å hjelpe folk i landsbyen. De havner så midt i en konflikt mellom den Algerianske hæren og Islamske fundamentalister. De føler at de er pliktige til å hjelpe alle mennesker uansett tro og tilhørighet, noe både hæren og fundamentalistene er uenige i. Ingen vet i dag hva som egentlig skjedde med disse munkene, men en av teoriene presenteres i filmen.Noe av det beste med filmen er scenografien og castingen av de forskjellige rollene. Det er også to scener i filmen som bare er helt utrolige.

Catfish
Dette er en slags dokumentar som tar for seg et av de store sosiale fenomener i dag; kjærlighet på internett. Nev Schulman forelsker seg i ei jente som heter Megan Faccio på Facebook. De har nær kontakt både på nettet og telefon. Henry Joost og Ariel Schulman begynte å dokumentere forholdet mellom Nev og Megan. Det ender opp med at de reiser for å besøke henne, men finner noe helt annet enn de ventet seg. Filmen er fascinerende og absolutt verdt å se på grunn av det mennesklige aspektet i filmen. Alle vet hvordan føles å være forelsket, hvordan det kjennes når drømmer blir knust og man sitter skuffet igjen. I USA ble filmen presentert i reklamene som en skrekkfilm, men det er langt ifra det den er. Det er en film om relasjoner.

Biutiful
Fra mannen bak storfilmene Babel og 21 gram kommer nå filmen Biutiful med Javier Bardem i hovedrollen. Alejandro González Iñárritu leverer som vanlig et sterkt og samfunnskritisk drama. Denne gangen med alenepappaen Uxbal som prøver å gjøre det beste for sine barn og seg selv på mange måter. Han har levd et liv på kant med loven og sliter med dårlig samvittighet for dette. Filmen ble også vist under årets Film fra Sør festival.

I’m still Here
Det har vært store forventninger til Casey Affleck sitt prosjekt hvor Joaquin Phoenix leder an. Det har vært mye spekulasjoner om hvorvidt det er en dokumentar eller ren fiksjon. Filmen er ment til å ta et innblikk i et år av livet til Joaquin Phoenix. Phoenix begynte med å tipse pressen om at han skulle droppe sin karriere og begynne som Hip Hop artist.

LennonNYC
Denne dokumentaren om John Lennons år i New York er en absolutt perle, verdt å få med seg. Selv for de som ikke er fan av Beatles vil denne her gi et godt innblikk i en verden som ikke mange vet så mye om. Yoko Ono har selv deltatt i prosjektet, antageligvis for å ha noenlunde kontroll over hva som kom med og ikke. Hun lot seg til og med intervjue om disse årene som var alt annet enn lette for henne og Lennon. Man blir kjent med mennesket Lennon med humor, svakheter og styrke. Michael Epstein har laget denne filmen som en del av et tv prosjekt som heter American Masters. Filmen ble også vist på New York Film Festival.

Letter to Elia
Martin Scorsese har sammen med Kent Jones laget et portrett av filmskaperen Elia Kazan som virkelig inspirerer til en runde med gode gamle klassikere som Øst for Eden. I løpet av den timen dokumentaren varer blir du ikke bare kjent med Kazan, men også Scorsese som har et veldig personlig forhold til Kazans filmer. Spesielt hadde filmene On the waterfront og Øst for eden stor betydning for Scorsese da han var ung. Har vært vist ved festivaler i både Cannes og New York.

Fair Game
Naomi watts og Sean Penn møtes i denne filmen basert på Valerie Plames selvbiografi. Plames ble sviktet av det hvite hus etter mange år i statens tjeneste, alt for å sverte hennes mann ambassadøren Joseph Wilson. Filmen er laget av Doug Liman som tidligere har laget The Bourne Identity, Mr. And Mrs. Smith og Jumper. Filmen har også vært vist ved Film festivalen i Cannes hvor den ble nominert til Gullpalmen.

The Town
Dette er Ben Affleck sitt bidrag til Oslo Internasjonale Film Festival, så da er begge brødrene representert. Filmen tar for seg ransmiljøet i byen Charlestown i Boston. Bare i Boston er det 300 bankran hvert år, hvilket tilsier at det er en god del ranere som går fri i byen. Doug MacRay er leder for en heller brutal gjeng ranere. Han ønsker mer enn noe annet å komme seg ut av miljøet men det er ikke lett. Ben Affleck har hatt en finger med i spillet på mye av denne filmen blant annet manuset som er basert på boka Prince of Thieves av Chuck Hogan.

Essential killing
For å markere festivalens 20 års jubileum vises filmen Essential Killing av Jerzy Skolimowski. Tidligere i år har den blant annet blitt vist på film festivalen i Venezia. Filmen er et samarbeid mellom Norge, Polen, Irland og Ungarn. Deler av filmen er spilt inn i Norge og med de norske skuespillerne Nicolai Cleve Broch og Stig Frode Henriksen. Filmen handler om en terrorist som i løpet av fangetransporten får muligheten til å stikke av. Det blir en intens jakt i tøffe naturomgivelser. Filmen handler om jakten på frihet.

Somewhere
Dette er festivalens åpningsfilm og Sofia Coppola sitt siste mesterverk. Skuespilleren Stephen Dorff får her blåst en liten gnist i karrieren sin i rollen som Johnny Marco. Han har en bra karriere i Hollywood, men lever et hardt liv og har begynt å stille spørsmål til hva han egentlig driver med. Plutselig så ramler hans 11 år gamle datter Cleo ned i fanget hans. På soundtracket finner du musikk fra bandet Phoenix. Filmen fikk gulløven ved film festivalen i Venezia.

Rubber
Denne filmen virker som en kuriositet i seg selv.  Rubber er Quentin Dupieux andre spillefilm og handler om noe så originalt som et morderisk bilhjul. Bilhjulet har psykotelepatiske evner og det ender opp på en vanvittig drapsrunde.

Her burde det være mer enn nok å ta av for både den kresne, kommersielle og utforskende filmelskeren. Delta gjerne i diskusjonen på forumet om Oslo Internasjonale Film Festival. Er du på Film festivalen? Fortell oss hva du syns og hva din favorittfilm på festivalen er!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse