Annonse

Filminfo og video

Skjnnheten og Udyret

Skjønnheten og Udyret er vel kanskje en av de historiene i alle Disney-filmene jeg syntes påvirker meg mest. Den omhandler en prins som var så selvopptatt og fokusert på skjønnhet at da en stygg heks kom på besøk ble hun nektet adgang. Dessverre for prinsessen viste det seg at dette var en vakker fe, og som takk for forfengeligheten ble prinsen forvandlet til et udyr. Og slik ville han bli om han ikke fant noen som ble forelsket i ham, tross utseende og fremtoning, før en spesiell rose visner. Tiden nærmer seg slutten da den vakre Belle ankommer slottet, som da ser noe i Udyret som andre ikke gjør.

Disney-filmer er filmer som passer både for de yngre og de voksne, og er filmer man fint kan sette seg ned og se hele familien. Vi valgte å kose oss en fredagskveld med deilig mat og en flott film på skjermen. Alle fire satt vi helt stille og nøt øyeblikket, og det er i nettopp slike settinger at filmer fra Disney er gull verdt. Og når man i tillegg får en god film som det Skjønnheten og Udyret er, er det ikke vanskelig å forstå at kvelden ble meget hyggelig.

Man skal ikke glemme at dette er en av de nyere filmene til Disney, og på en måte egentlig ikke passer inn under sjangeren ”Klassiker”. Filmen ble lansert i 1991, og er en av de siste håndtegnede filmene før Disney gikk over til dataanimasjon. Og det er nettopp det håndtegnede som gjør at man sitter tilbake med følelsen av at her er det et ordentlig Disney-eventyr vi har med å gjøre. Tarzan var den siste filmen som ble laget på denne måten, og det skulle gå mange år før de kom tilbake med den håndtegnede filmen  Prinsessen og Frosken i 2010.

Jeg tror ikke jeg er den eneste som mener at dette er en av de beste filmene Disney har produsert. Filmen er foreløpig den eneste håndtegnede filmen som er nominert til Oscar for beste film, noe jeg syntes den helt klart fortjener. Det er noe med hele universet i filmen som bare suger deg inn i handlingen, du føler med de gode, og forakter de onde.

Bilde
Disney har virkelig slått på stortrommen når de her lanserer Skjønnheten og Udyret i vakre omgivelser i høydefinisjon 1080p. Med tanke på at de opprinnelig ikke hadde noe aning på hva hd kom til å bli på tiden den ble skapt, så er det utrolig deilig å kunne se hvor bra en transformasjon faktisk kan bli. Disney selv har skrevet at de har gjort en stor jobb med å restaurere bildet, og det har virkelig blitt en flott utgivelse. Fargene er klare og sterke, kontrastene passer godt, svarttonene er uten et snev av støy.

Lyd
Her har også Disney gjort en god jobb. De har fått med seg den opprinnelige lydmikseren og gjort om lyden til 7.1. Jeg har nylig skaffet meg et surroundanlegg med syv høyttalere, og alle fikk gjøre en god jobb under hele filmen. Du blir ikke overøst med mye unødvendig lyd, men man føler seg virkelig med i filmen. Dialogen er klar uten særlige forstyrrelser fra de andre kanalene.

Konklusjon
Selv om man egentlig ikke kan kalle denne filmen for en klassiker, er den allikevel en av de filmene man så absolutt bare må ha i. Historien er fantastisk, filmen på Blu-ray er nydelig utført, og er nesten i seg selv en god grunn til å oppgradere sin gamle TV til HD, hvis du ikke allerede har det.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse