Annonse

Filminfo og video

An American Affair

Denne problemstillingen har ved jevne mellomrom også hjemsøkt landets kinosaler men det er først når vi ser på markedet utenfor disse salene at gullkornene innenfor denne typen film som oftest dukker opp. An American Affair er således et kroneksempel; lite budsjett, forholdsvis ukjente skuespillere, minimalt med markedsføring og plottmessig interessant nok til å pirre nysgjerrigheten hos folket.

Året er 1963 og John F. Kennedy er president for en nasjon som har hele verdas øyne rettet i mot seg, men rundt om i de tusen hjem handler livet om alt annet enn politikk. For den 13 år gamle Adam Stafford går hverdagen sin vante gang på den katolske skolen; som en av de som ikke er blant de mest populære kommer han stadig opp i bråk og i et strikt miljø er det ikke mye rom for å vokse opp. Men når han en kveld tar en titt ut av vinduet på rommet sitt under en tradisjonell sesjon med playboy i sin hånd får han en langt livligere titt på nabodama; en voksen men samtidig ung frue hvis evne til å rote seg inn i vanskelig situasjoner er uovertruffen. For den unge Adam spiller det ingen rolle om hun så er involvert med selveste President Kennedy for følelsene man får når man er 13 kan fremstå som langt mer kompliserte en eks-menn og utro presidenter.

Det er kanskje en grunn til at filmer av typen ”ung person faller for eldre personer” blir sluppet i det stille for som oftest tar disse filmene for seg situasjoner hvor de unge er langt under den seksuelle lavalder og et slikt tema bør behandles med respekt, det er derfor en forholdsvis ambisiøs oppgave manusforfatter Alex Metcalf og regissør William Olsson har tatt på seg. Hvor filmen i utgangspunktet handler om denne usikre 13åringsen reise mot voksenlivet ved hjelp av den langt eldre, men forførende nabodama har Metcalf valgt å nærmest over-krydre historien med metaforer for å poengtere hvor vanskelig denne situasjonen kan være og det kan så saktens diskutere hvor nødvendig deg egentlig var å introdusere selveste JFK, CIA-agenter og paramilitære fra Cuba som sammen skaper et tidvis søkt plott som går litt på bekostning av filmens opprinnelig intensjon.

Heldigvis for filmen – og ikke minst for oss – tar dette plottet bare tidvis denne drøye retningen og lar derfor det overordnede fokuset være på denne høyst pikante og vanskelige situasjonen som utspiller seg foran øynene på oss. Fra å vise filmens Adam som denne pjokken med et problem med å finne sin plass her i livet presenterer regissør Olsson en reise fylt til randen med tårer så vel som latter for hva annet enn å reagere kan man gjøre når to flotte skuespillere i form av Gretchen Moi og Cameron Bright tar oss inn i den ene velkjente situasjonen etter den andre ved hjelp av overraskende godt skuespill og en uovertruffen kjemi mens situasjonene som serveres er alt annet enn barnevennlig. Ved å henvende seg til de litt eldre av oss fremstår An American Affair som en særdeles voksen affære hvor alt som  hører til livet etter "16 år og lovlig" faktisk er med nesten uten unntak.

Denne til tider rå (i ordet rette forstand) handlingen gjenspeiles også elegant i denne nesten møkkete visuelle stilen som er det stikk motsatte av de glattpolerte dramaene vi er vant til å se. Regissør Olsson er ingen dreven fyr og budsjettet har vært lite; til gjengjeld har mannen lagt en herlig uvant stor vekt på omgivelser, klær, fargespill, tidsriktig dialog og et generelt sett møkkete bilde som øker følelsen av troverdighet betraktelig.

An American Affair er ikke en film som med sitt tidvis drøye plott vil treffe alle og uavhengig av hvor man står hen så er filmen noe rotete takket være dette sub-plottet, men til gjengjeld så oser filmen over av varme og troverdighet hvor vi underveis blir dratt med inn i en historie hvor det er overraskende lett å kjenne seg igjen. Dette er en av de få filmene hvor man KAN påpeke den ene feilen etter den andre til tross for at filmen vokser på en etterhvert som minuttene går og da er det lett å tilgi disse skjønnhetsplettene som tross alt eksisterer.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse