Annonse
Det er ikke lenge siden Skriften på veggen gikk av plakaten på kino i Oslo, allerede er den ute på dvd og Blu-ray. Varg Veum har gått inn i en ny fase av livet. Han har fått seg en jobb på en skole og er i ferd med å etablere seg med kjæresten Karin. Alt ser ut til å gå på skinner, men så blir hans erkefiende ”Kniven” sluppet ut av fengsel og alt går i oppløsning for Veum. Stefan Faldbakken tar et godt grep om Gunnar Staalesens kjente karakter Varg Veum og i dystre omgivelser får vi presentert et relativt mørkt kapittel i Veums liv; historien om jenta han ikke klarte å hjelpe.

Dette kan langt på vei sies å være den beste av Varg Veum filmene så langt. Den har en intens fremdrift som blir understreket av noen utrolige skuespillerprestasjoner. Trond Espen Seim gjør en av sine beste Veum prestasjoner og er godt bæcket opp av Lene Nystrøm og Bjørn Floberg. Den som allikevel stjeler en stor del av filmen er den danske skuespilleren Nikolaj Lie Kaas som spiller ”Kniven”. Etter en rekke gode roller i danske filmer som Blinkende lykte og Mørke fikk han en stor rolle i filmen Engler og Demoner basert på Dan Browns bok med samme navn. Her spilte han med store navn som Tom Hanks, og helt ærlig? Han spilte sokkene av de fleste av dem. Dette er en skuespiller som klarer å gi troverdige prestasjoner i sårbare roller så vel som sterke skurkeroller. Han tilfører med andre ord ”kniven” alle nødvendige karaktertrekk til å bygge opp spenningen i filmen.


Men det er en karakter til i filmen som vi absolutt bør nevne og det er Ginge. Ikke hørt det navnet før? Ginge er filmkomponisten Jan Inge Berentsen Anvik. Han har hatt musikken til samtlige Varg Veum filmer, og denne filmen er intet unntak. I denne filmen er dog musikken hakket sterkere og denne gangen bygger den virkelig opp under spenningen i filmen omtrent på samme måte som Vangelis sin musikk ga scener liv i filmen 1492: Conquest of paradise. Her har vi en filmkomponist som virkelig har internasjonalt potensial.

Dette var absolutt et lyspunkt i en forkjøla filmkritikers hverdag. Det eneste som var litt trist var at extramaterialet på dvd-en var stort sett fraværende med unntak av en liten snutt med bak scenen materiale. Hva med litt mer info om filmmusikken, siden den spilte så stor rolle i filmen, eller intervjuer med skuespillerne? Men alt i alt, det er tross alt filmen som er det viktige, og den imponerte. Nå er det bare å vente på Svarte får som kommer ut 21 januar 2011!

Karakter: 5 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse