Annonse
Snakker man om musikkbaserte filmer er det ikke til å komme unna de gamle klassikerne som f.eks. Dirty Dancing, Footloose og Grease, men til tross for deres udødelige suksess så finnes det fortsatt en som kanskje overgår de alle i forhold til dedikasjon blant fansen selv 35 år etter premieren og det er nettopp The Rocky Horror Picture Show som for ørtende gang kommer i (enda) en ny anniversary-utgave som lover en enda mer komplett rocky-opplevelse enn tidligere. Spørsmålet er bare om denne galskapen fungerer selv for kvinnfolk så vel som mannfolk som ikke tilbringer en kveld i uka i sexy dameundertøy og høye hæler mens de nyter en film.

Det nyforlovede paret Brad Majors og Janet Weiss er det perfekte paret og med forlovelsen i boks kan det kun gå en vei - og det er imot deres oppfatning av himmelen på jorden. Men etter et bryllup for deres venner opplever Brad og Janet det utenkelige; mens regnet pisker bilvinduene punkterer de på en øde strekning og uten et fungerende reservehjul er mulighetene begrenset til enten å vente i bilen til været bedrer seg  - eller å gå til nærmeste hus i håp om å finne en telefon. Sistnevnte høres kanskje ut som den enkleste løsningen, men for Brad og Janet blir forholdet satt på en utenkelig prøve når de blir introdusert for husets transseksuelle professor Frank-N-Furter og hans alt annet enn normale følgesvenner.

Opprinnelig satt opp som et teaterstykke ført i pennen av Richard O'Brien var RHPS en suksess men det var først når mannen bestemte seg for å få verket filmatisert at denne LSD-Trippen virkelig begynte å smitte verdas befolkning. For hva gjør man om man elsker sci-fi og musikaler? Jo man tar det beste fra sine favoritter og blander det sammen til noe nesten udefinerbart. Historien om turtelduene som må overvinne visse hindringer før de endelig kan få hverandre er akk så velkjent, men gjennomføringen har vel verken før eller etter RHPS tatt så fullstendig av i sin misjon om å lære oss (?) noe om kjærligheten og livet generelt. Riktignok er omgivelsene forholdsvis ordinære men rollegalleriet og presentasjon derimot - å herre jävlar!

Som en musikal i ordets rette betydning pøser RHPS på med allsang av verste/beste sort brygget på catchy enkelhet og fengende rytmer mens tekstlinjene føles som en naturlig del av filmens dialog. Man kan til dels forstå hvorfor blodfansen fortsatt møtes en gang i blant og synger med av full hals utkledd som filmens karakterer - dette til tross for at de fleste sangnummerne føles håpløst utdaterte nettopp fordi de var så i tråd med tidsepoken filmen ble spilt inn under og det gjør de ironisk nok også så forbannet artig å overvære - alt takket være et skuespillerensemble som er selve definisjonen av "spilleglede og energi".

Blant bi-rollene finner man ikke overraskende Richard O'Brien som den ekle tjeneren mens Patricia Quinn er akkurat passelig digg i rollen som den dominante hushjelpen Magenta og Nell Campbell er både underholdene og plagsom som den skrikende Columbia. Men det er først når man ser på de som står i fokus at ting virkelig begynner å ta en satans så merkelig retning! Susan Sarandon og Barry Bostwick gjør begge sine roller med glans men det er ingen som skinner sterkere enn Tim Curry og Meat Loaf. Curry - Mr Crazy Method Actor himself - byr her på en av tidens kanskje sterkeste og merkeligste prestasjoner som den transseksuelle professoren som iført korsett, dameundertøy, netting stay ups, høye hæler og tung sminke ser på det forelskede paret som en passelig utfordring for sin enorme sexlyst og selv er jeg nesten i manko på ord; for mannen er - i mangel på bedre ord - sprøyt gærn fra start til slutt - og han nyter det fult ut! Det kvitter med ens private standpunkt i mot denne typen mennesker; når Curry planter sin höga klackar i gulvet og definerer seg selv som a sweet transvestite er man solgt; det er en festaften av de få og det er vel heller tvilsomt om noe lignende noen gang vil bli servert på det store lerretet.

Bilde
Min medfølelse går til teknikeren som hadde ansvaret for å restaurere bildet til denne filmen for kildematerialet var slettes ikke mye å skryte av og etter å ha sett denne filmen på en lang rekke forskjellige utgaver er det en sann fryd å se at BD-utgaven gjør en formidabel jobb selv om det er langt fra perfekt. Det velkjente støyet er der men i langt mindre grad enn tidligere mens detaljnivået har økt mange mange hakk og den generelle flyten har aldri vært bedre. Da blir det vanskelig å kritisere utgaven for å ikke matche de av dagens blockbustere!

Lyd
Med et originalt monospor av ikke akkurat beste sort får vi også her servert en markant forbedring kontra tidligere utgaver men det forhindrer ikke det faktum at surroundeffekten er fullstendig fraværende, det øvre presensområdet fremstår som litt i overkant skrikete og hardt når Nell snakker/synger og totalopplevelsen føles lukket og lite dynamisk. Heldigvis er det generelle kvalitetsnivået på alle paramtre godt nok til at filmens genuine livsglede kommer til sine fulle rett.

Konklusjon
Se for deg at en karaokeelskende gærning får i seg litt for mye LSD og Viagra; da har du omtrent The Rocky Horror Picture Show! Denne hjertelige galskapen tar steget helt ut fra første til siste stund og til tross for at historien neppe imponerer mens musikken føles noe utdatert makter et knippe fantastiske skuespillere ledet av en merkelig strålende Tim Curry i sin livs rolle å gjøre det hele forbasket underholdene uavhengig av hvor mye man rister på hodet underveis.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse