Annonse
Når tittelen inneholder ordet serie så er det den rette betegnelsen med en litt annerledes hovedtittel på 13 bøker om Baudelairebarnas skjebne. En brann forandrer de tre søsknenes liv på måter de aldri kunne forestilt seg der de sitter på stranden og får beskjeden om foreldrenes død av familiens bankmann Mr Poe. Huset deres brenner ned til grunnen og tar foreldrene med seg i flammene. Som om ikke dette er en traumatisk hendelse i seg selv, blir de plassert i hendene på den lite hyggelige og fjerne slektningen Greve Olaf. Det eneste Greve Olaf har i tankene er å sette kloa i de tre barnas enorme formue, arvet av sine nylig avdøde foreldre. Olaf er en iskald, kynisk og gjennomført egoist med seg selv i sentrum for absolutt alt. Han går ikke av veien for å rydde noen unna og senke dem på bunnen av havet for å komme nærmere barna og lure til seg pengene. Det er dette som er hovedlinjen gjennom serien. Barna blir flyttet fra fosterfamilie til fosterfamilie og Greven popper opp i de merkeligste forkledninger med mord, bedrag og lureri på agendaen.

Hvis du ikke har til hensikt å lese de tretten bøkene i serien kan du sette deg ned med filmen. Det er en sann glede å kunne si at filmen i høy grad konkurrerer med bøkene i kvalitet. Jim Carry gjør Greve Olaf levende i beste Carry-stil og får utfolde seg som den tegneseriefiguren av en karrakter han kan være. Men det er selvsagt ikke bare gummi-Carry som utgjør ryggraden i filmen. Meryl Streep, Timothy Spall, Cedric the Entertainer, Dustin Hoffman og Luis Guzman samt Billy Connolly og Jude Law utgjør sammen med Baudelairebarna en rollebesetning som levendegjør Daniel Hardlers historie.

Filmen er basert på de tre første bøkene i serien, men går ikke i utgangspunktet kronologisk fremover. Historien starter i bok en, tar turen videre til bok to og tre, før den svitsjer tilbake til bok en for avslutningen. Det er noen forskjeller mellom de tre bøkene og filmen, men dette betyr så uendelig lite når filmen fører historien om de tre uheldige søsknene så strålende fremover som den gjør. Siden filmen ikke er med norsk tale er det først og fremst en film som passer for litt større barn, men voksne vil også sette pris på denne litt mørke komedien. Bøkene derimot er oversatt til norsk og kan også fåes i lydbokformat, så det er mange muligheter å velge mellom for de som ønsker å få med seg En Serie Uheldige Hendelser. En full oversikt over serien på norsk.

Serien kan fremstå som litt i meste laget siden mye av hovedlinjen er så utpreget dominerende. Kampen mot Greven, hans forkledninger og stadige forsøk på å sikre seg formuen til barna er både barnlig morsom og drøy på samme tid. Det er godt mulig at den kunne ha vært kortet ned noe, og noen vil sikkert gå lei av serien før de er ferdig med den, men det er ikke en beskrivelse som nødvendigvis er gjellende for alle. Mange vil uten tvil også sette stor pris på denne serien Uheldige Hendelser.

For det almene publikum er nok filmen den beste versjonene, men for de litt eldre barna som er glad i å lese og som savner en ny serie å engasjere seg i etter at Harry Potter-pakka er lest ut, kan disse tretten bøkene være en glimrende erstatning. Den er for all del ikke av samme kvalitet, men er god ferielesing.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse