Annonse

Filminfo og video

Karate Kid (2010)

Dre(Jaden Smith) blir dratt med på morens flyttelass til Beijing i Kina. Han må nå vende seg til en helt ny kultur og et helt nytt språk. Han får fiender i klassen men treffer til sin overraskelse en pensjonert karateinstruktør som etter en stund hjelper han med å trene til en stor Kung Fu konkurranse. Uten å vite det hjelper han også karateinstruktøren med å håndtere sin egen smerte.

Det er mange likhetstrekk mellom denne og originalen. Dessverre er det tatt en god del friheter i historien også. I originalen reiste de for eksempel ikke til Kina. Det er og en stor aldersforskjell på guttene i de to filmene. Det essensielle i begge filmene er det vennskapsbåndet som oppstår mellom gutten og læremesteren. Jackie Chan gjør en god jobb men forbindelsen mellom han og Smith er ikke på langt nær like magisk som den var mellom de to i originalen.


Det er ikke mye ekstramateriale på Blu-rayen men det som er, er bra. Du kan for eksempel trene med Jaden Smith eller utforske kina med et interaktivt kart. Du kan og se en alternativ slutt eller en snutt med Jackie Chan på settet. Det jeg savner er mer om Jaden Smith og hvordan han opplevde det hele, det må ha vært spennende for han å oppleve dette.

Denne kommer nok til å ligge under juletreet hos mange barn i år. Harald Swart ble kritisert nedenom og hjem da han satte i gang dette prosjektet blant annet fordi den originale filmen er blitt en klassiker. Men det skal sies at han har klart å lage en god film hvis men ser bort ifra originalen. Jaden Smith er fabelaktig som Dre og har tydelig arvet en god del av talentet til sine foreldre. Han har også jobbet ekstremt hardt med å lære seg Kung Fu. Det som dessverre er litt uklart er hvorfor dette prosjektet heter The Karate kid, når det faktisk er Kung Fu gutten Dre blir trent i. Mulig at Swart har gått seg litt vill i sine egne tanker og konsepter her.

Personlig må jeg jo innrømme at jeg fremdeles syns at originalen er den beste. Men jeg ser samtidig sjarmen i denne nye historien og måten den gode gamle historien har blitt behandlet på. Det er en flott historie om mot og om det å kjempe for det man tror på. Det er en historie om kjærlighetsfull disiplin og hvordan det kan gi gode resultater. Samtidig er det en film om helter og skurker og den evige kampen mellom det gode og det onde. Er det spennende? Ja, men det er ikke veldig originalt.

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse