Annonse

Filminfo og video

Yohan - Barnevandrer

Grete Salomonsen som er kjent for klassikerne Kamilla og Tyven 1 og 2 er nå tilbake med en ny film fra det blide sørland. I idylliske omgivelser som til tider ser ut til å være hentet rett ifra interiørmagasiner, møter vi barnearbeideren Yohan. En lyshåret plugg med mot og vilje utover det en gutt på hans alder skal ha. I familien er han av brødrene stemplet som ei talentløs urokråke. Etter mye om og men blir han som de fleste andre barn på den tiden tvunget til å vandre for å jobbe. Han ender opp som gjeter på en stor gård. Det er en tung jobb hvor han må beskytte kuene mot alt fra mennesker til ulver og bjørn. Det er en temmelig farlig jobb for en ti år gammel gutt.

Rollelista er temmelig full av norske stjerner, og felles for mange av dem er at de også var med i Kamilla og Tyven 1 og 2. Dennis Storhøi som spilte Sebastian i Kamilla og tyven filmene, spiller faren til Yohan. Moren hans spilles av Agnete G. Haaland som også spilte mot Dennis Storhøi i Kamilla og tyven filmene. Ellers finner du mange som har bidratt til Vg-lista siste årene deriblant Alejandro Fuentes, Morten Abel , Morten Harket og Alexander Rybak. Morten Harket var mer overbevisende i sin rolle i Kamilla og tyven filmene enn som sigøyner her. Alejandro Fuentes burde holdt seg til å bidra på soundtracket. Alexander Rybak var nok smart casting, han er flink i rollen sin og trekker nok mange av sine fans til filmen. Aylar var relativt grei og ekstremt påkledd i forhold til hva man er vandt til. Men litt skeptisk til henne i denne filmen. Den som derimot glimret til var Jørgen Langhelle som vi også har sett i filmer som Torpedo, Ulvenatten og Mannen som elsket Yngve. Robin Daniel er også svært troverdig i sin tolkning av Yohan.


Alt i alt er dette en interessant opplevelse. Dessverre må jeg si at aldersgrensa er litt lav. Dette er en film som fremstår som veldig virkelig og naturlig så jeg tror mange av scenene nok vil skremme barn som er 7 år og under. Storbonden sin stadige mishandling av Yohan vil nok sjokkere mange av barna som ser på. Samtidig så er det scener med dyr som kan fremstå som skumle for barna. Spesielt en scene hvor en bjørn tar fyr. Riktignok er denne scenen preget av dårlige effekter, men det spørs om barna merker det. Det som derimot også kjennetegner filmen er utrolig flotte naturscener som nærmest tar pusten fra deg. Scenene der barna leker med bjørneunger er bare fantastisk nydelige.

Med andre ord en flott film, med et godt budskap og en interessant historie. Men er barna som skal se filmen litt sensitive så vær litt forsiktig med å vise den. På DVD utgaven er det litt ekstramateriale, deriblant musikkvideoer fra blant annet Alejandro Fuentes.

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse