Annonse

Filminfo og video

Tron: Legacy

Det begynner som de fleste far og sønn tåreperser gjør, med en svært ung og digital utgave av Jeff Bridges som forteller et Tron eventyr til sin sønn Sam. Kevin Flynn går så ut døra og kommer aldri igjen. Guttungen savner selvsagt faren og utvikler seg til en rebell som nekter å ta over farens store IT selskap, som om han tviholder på håpet om at faren kommer tilbake hvis han lar være å røre det. Farens partner prøver stadig å overtale han men innser hvert år at det ikke nytter. Sam’s eneste forhold til selskapet er den årlige praktiske spøken han setter i gang mot dem hvert år.

Men det Sam ikke vet er at den siste kvelden var det ikke bare eventyr faren fortalte, han fortalte om sine egne opplevelser i det som kalles for The grid; en digital dimensjon som han hadde oppdaget en portal til. Farens partner får en melding fra et nummer som bare kan være Kevin Flynn sitt, og han setter Sam i gang med å finne ut hva det hele er. Dette sender Sam inn i en verden han aldri har sett maken til.

Dette er en slags fortsettelse på Tron filmen fra 1982 og har dermed fremdeles Jeff Bridges og Bruce Boxleitner i rollene som Kevin Flynn og hans partner Alan Bradley. Dette sørger for en kontinuitet mellom de to filmene. Det er også to nye stjerneskudd på Hollywoodhimmelen som bidrar; Garrett Hedlund og Olivia Wilde. Sistnevnte er mest kjent for sin rolle som Thirteen i tv-serien House og er ganske rutinert når det kommer til å spille litt følelsesmessig avstumpet. Hedlund har spilt i blant annet Troy og Four Brothers, og gjør faktisk en hederlig innsats i Troy Legacy.

[bilde]2010/50/6485[/bilde]

Manusforfatter Steven Lisberger har deltatt i utforming av manus på begge filmene og er dessuten med i Tron Legacy, i rollen som Shaddix. Daft Punk har soundtracket til filmen og bidrar også som maskerte Dj’r i en nattklubb. Men hva ville Troy Legacy vært uten spesial effektene? En helt vanlig Disney film hvor en far og sønn blir ufrivillig skilt og plutselig møter hverandre igjen. Forskjellen her er at det ikke skjer i skauen eller på landsbygda, men i en digital verden ulikt noe annet du har sett. Det visuelle i denne filmen er helt fantastisk. Deler av filmen er i 2D, noe som jeg trodde kom til å være vanvittig plagsomt, men det fungerte faktisk veldig bra. Mer enn en gang føler du at du mer eller mindre er inni den digitale verdenen selv og de 2 timene fyker av gårde.

Det er en ting som trekker det hele litt ned for meg og det er blandingen av drama og science fiction sjangrene på denne måten. Det er klart at forholdet mellom far og sønn jo er litt relevant i forhold til historien her, men det blir litt mye følerier og følelsesladede øyeblikk når alt du bare vil se er den sprø verden de befinner seg i, de råe kostymene og de digitale effektene som omgir dem.  Ville jeg se på mannfolk som sa lite og følte mye så kunne jeg like gjerne satt på The OC. Ja og så er det også en litt ladet men udefinerbar stemning mellom Sam og Quorra men denne er ikke like irriterende som far og sønn relasjonen som til stadig smøres utover lerretet.

[bilde]2010/50/6493[/bilde]

En annen ting det er verdt å notere seg er at aldersgrensen er fryktelig lav, den er nemlig 7 år. Ja det er jo en Disney film, men det er en mektig film, med mye greier som kan være skummelt for de som bare er 7 år. At dette derimot kommer til å bli en stor slager hos de som er litt eldre, det er jeg ikke i tvil om.

Og så en liten laps på lanken til den konflikten som har vært mellom Disney og Oslo kino. Dette er ingen pissekonkuranse, det er ikke rettferdig å la kinogjengerne lide for en konflikt mellom distributører og kino. Skal dere først begynne å krangle om noe så bør det være å få lavere priser slik at flere kan benytte seg av og ha glede av tilbudene dere i samarbeid gir kinofolket.

Jeg må også innrømme at jeg ikke har sett Tron, filmen fra 1982, men kanskje jeg burde det nå?

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse