Annonse
Filmen er basert på den tredje av syv bøker om Narnia skrevet av CS Lewis. Det har gått 3 år siden forrige eventyr. Susan er i USA og Peter er på Universitetet. I praksis kan vi si at de er for gamle til å oppleve Narnia nå. Lucy og Edmund er plassert hos familie i Cambridge og på veggen i ene soverommet ser de et bilde av en båt i røff sjø. Dette minner dem om Narnia og etter noen få øyeblikk så har de klart å få med seg sitt ufordragelige søskenbarn Eustace også inn i Narnia. De havner på Caspian sitt skip Morgenrødmens vind som er ute for å finne de 7 bortkomne Lordene av Telmar.


Fantastisk og fargerik
Vi møter igjen samtlige av skuespillerne fra de forrige filmene heldiigvis. Lucy spilles fremdeles av den fortryllende Georgie Henley. Hun har en fantastisk tilstedeværelse på lerretet og selv om den barnslige uskyldigheten er blitt litt borte, glimter hun til med en barnslig naivitet og dumhet som er fantastisk innimellom. Skandar Keynes spiller også Edmund denne gangen. En litt mer voksen utgave, med mer omløp i toppen enn før. Ben Barnes spiller den heltmodige Caspian og er akkurat så prinsete som man må være i en sånn rolle. Tilda Swinton fremstår igjen som Edmunds store fristelse og det er forfriskende å se hennes tilstedeværelse på skjermen. For de som har fulgt australske serier som Stingers og Blue Heelers finnes det enda et kjent ansikt; Gary Sweet. Han spiller rollen som Drinian med stor bravur og autoritet. Som aslan har du som vanlig den praktfulle stemmen til Liam Neeson, ingen andre kan gjøre den så bra.

I denne filmen møter vi en ny regissør Michael Apted som også er fungerende president i Directors Guild of America. Han har tidligere laget filmer som Nell og The world is not enough. Han har faktisk klart å gi filmen samme fantastiske look som sin forgjenger Adam Andrewson. For det skal sies, filmen er full av fantastiske, fargerike og flotte bilder som drar deg inn i historien. Kostymene og scenografien er like bra som det alltid har vært og sørger derfor et helhetlig inntrykk av Narnia og dets beboere.


Ufordragelig og upassende
MEN, det er alltid et MEN. Dessverre drukner all magien i spesialeffekter og forunderlige figurer. Til og med ikke den snusbedårende lille musa Ripipip klarer å gi nok magi for hele filmen. Når det kommer til magi er den første Narnia filmen absolutt best. Der er den barnslige uskylden sterkt til stede og løfter historien til et helt annet nivå. I denne filmen så er den barnslige uskylden omtrent borte. Det er jo sterk moral i denne filmen også, som i de foregående, nesten på grensen til det irriterende. Det gode skal selvsagt seire over det onde samtidig som det fokuseres på at alle kan ha både gode og dårlige karaktertrekk uten å være grusomme for det. De kristne parallellene er sterkere til stede i denne filmen og det syns jeg ikke noe om. La denne historien være en magisk historie uten å blande inn politikk, religion og sånn. Det hører ikke hjemme her syns jeg.


Men jeg må ta et lite oppgjør med den ene spesialeffekten og delen av historien som virkelig gjorde at jeg ramla av hele lasset i kinosalen. Hvis Alien og Predator hadde paret seg, ville du fått noe som lignet på den sjøormen som kommer inn i denne filmen. Den er rett og slett ufyselig og ekkel og hører ikke hjemme i filmen rent visuelt sett. De kunne laget den på en annen måte så den passet inn bedre når de først skulle ha den med. Den er også bilde på en del av historien som er lite gjennomtenkt der fokus går fra en problemstilling til en annen. Hvorfor gjøre det så avansert og så utilgjengelig for de som har lyst til å se disse filmene, nemlig barna? Jeg fikk nettopp tantejenta mi bort her og hun ville svært gjerne se denne filmen også. Jeg måtte da si at denne filmen har faktisk 11-års grense og at hun derfor ikke får det. På tross av at hun har sett de andre to og elsker historiene.

Men det skal sies at for det om magien er borte så er dette en god film å kose seg med. Kanskje ikke samme julepotensialet som de andre filmene, men helt ok. Det er nok mange som kommer til å ta med sine håpefulle på denne i jula. Bare prøv å se bort fra den idiotiske sjøormen.

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse