Annonse

Filminfo og video

There Will Be Blood

Det kan sies med en gang at filmen er, som du kan lese mange andre steder, løselig basert på Upton Sinclairs bok Oil!fra 1927. Det er ikke den mest spennende boka du kan plukke opp, men den gir et inntrykk av alt fra oljemarkene til tiden rundt den første verdenskrigen og bolsjevikene, og Sinclair viser en god dose samvittighet overfor verden. Når det gjelder Amerikas fiender, så var også inntrykket den gangen at alle som ikke var med dem, var mot dem. Ondskapens Akse har alltid vært et aktuelt tema for det paranoide verdenspolitiet USA, Dobbeltmoralens Metropol. Og som vanlig er krig først og fremst business, fôret med propaganda og økonomiske underagendaer. På overflaten ligger ideene om frihet og menneskerettigheter, så du finner mange likheter mellom krigen mot bolsjevikene og krigen mot terrorismen. Dette er selvsagt bare et lett inntrykk, for å forstå disse "likhetene" må du tilbake til historietimene og studere bøkene nærmere. Men dette er uansett det inntrykket du sitter med etter deler av boka.

Dette begynner som en bok om oljebransjen før den glir over i sosial samvittighet, om de politiske konspirasjonene hvitsnippene regisserer, med merkelapper som Frihet og Kampen Mot Ondskap på handlingsmappene sine, mens selvrettferdigheten oser av en stinkende masse som kveler alle de som ikke bor høyt nok til å holde hodet over eimen.

Bunny, oljepappaens sønn, er ikke politisk korrekt. Han har, med sitt idealistiske sinn, mot nok til å mene noe uten å ta stilling til hvordan hans meninger står i forhold til sine omgivelser. Mange i sosieteten mangler nettopp denne evnen. Grunnen til dette er kanskje deres dekadente tilværelse i luksuriøs materiell overflod. Det blir en heksejakt på "Reds", altså kommunister, på samme måte som starten på dette millenniet har vært en jakt på terrorister. Det er som om USA trenger en god gammeldags heksejakt for å føle seg vel. Oil! det er også en roman om arbeidernes rettigheter uten å være en preken eller et politisk dokument. Den skildrer bare forskjellene på arbeidere, bedriftseiere og samfunnet som omgir dem.

Mange av de tykke og tynne grenene som strekker seg ut fra denne historien er på mange måter samfunnskritiske, som en samfunnssatire der virkelighetens seriøsitet blir satt på pidestallen og vist frem for avskyens vrede. Virkeligheten er ofte med en underliggende agenda og det er dette Upton Sinclair ønsker å dra frem fra sitt skjulested under teppet.

Filmen på sin side er for noen et mesterverk der du blir servert et stykke film som gir frysninger på ryggen og latterbølger i den den ender. Med Daniel Day-Lewis sin mildt sagt glitrende innsats er dette en gavepakke av en film. For noen derimot er dette dørgende kjedelig, langtråkig og nitrist. There will be blood er definitiv ikke en film for alle og en hver, men for de den treffer er dette en film du ikke glemmer dem det første. Paul Thomas Anderson skriver sine egne manus og har gjort en løs omskriving av Uptons bok, men det gjør ikke filmen til noen tragedie av et slakt. De store endringene mellom bok og film er til å leve med på alle måter, siden du får servert smaken av noe genuint. Boka er grei lesing og til tider også glitrende på sine plan. Selv om det ikke akkurat en «for alle» bok  hindrer det meg ikke i å anbefale den som januarlesing. Upton Sinclair gir et bilde av sin samtid, som sendt inn i fremtiden i form av et gedigent postkort. Som man skjønner av lesingen her så var dette et tilfelle der filmen helt klart satte flere stjerner på kartet enn boka, uten at det gjør boka dårlig. Det er bare det at filmen overgår boka til de grader og det kan vi utvilsomt takke Hr Daniel Day-Lewis for.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse