Annonse

Filminfo og video

The Sound of Music

For det var ikke mange som trodde at Sound of Music skulle bli en så stor suksess som den etter hvert har blitt, og er blitt en film som passer for personer i alle aldre.

Maria er ei glad og livlig jente som liker å løpe rundt i åsene i Østerrike og synge. Dette passer kanskje heller dårlig med tanke på at hun går i kloster. Hennes overordnede blir så lei hennes utspring at de bestemmer seg for å sende henne bort, og når Kaptein Von Trapp søker etter barnepike, vel da faller valget på Maria.

Hun møter opp og finner barna oppdratt etter militære regler, hvor lek, moro og sang nærmest er forbudt. I tillegg benytter barna den anledningen de kan for å få oppmerksomheten til faren, noe som oftest har gått utover tidligere barnevakter. Men Maria holder ut og får etter hvert et godt forhold, ikke bare til barne, men også kapteinen.

[bilde]2010/51/6516[/bilde]

Historien er satt til andre verdenskrig, uten at man blir overlesset av noe slags krigspropeganda på noen måte. Hele filmen omhandler Maria og hennes samvær med barna, hvor de koser seg med musikk og sang. For dette er tross alt en musikal, og sangene er det fryktelig enkelt å like. Jeg er ingen veldig stor fan av musikaler, men når musikken og handlingen går ordentlig godt sammen, så kan det være et fantastisk skue. Og Sound of Music er et meget godt eksempel på hvordan man skal få det til. I flere dager etter at jeg så filmen gikk jeg rundt og nynnet på flere av sangene i filmen, noen ganger tok jeg meg selv i å synge høyt til sangene også.

Filmens store stjerne er utvilsomt Julie Andrews. Andrews kom til denne filmen som Oscar-vinner for Mary Poppins og viser et enormt talent i denne filmen også, både i glade og livlige scener, men også de litt mer mørke og dystre. Men hun får god hjelp av Christopher Plummer som kaptein Von Trapp, som i begynnelsen er meget urokkelig og stø, før han etter hvert lysner opp. Barna er i alderen 16 til 5 på filmen (dog var Charmian Carr 21 da hun spilte rollen som den 16 år gamle Liesl) og disse gjør også en overraskende god jobb i det som til tider kan være ganske krevende roller, med mye synging og dansing.

Bilde
Det har blitt lagt inn veldig mye jobb med restaureringen av filmen, noe vi får vite på ekstramaterialet. Her har de hentet de originale filmrullene og fjernet alt av slitasje på bildet, samt økt skarpheten. Detaljer som var nesten usynlige tidligere kommer nå frem takket være full HD på 1080p, og med ratio på 2.20:1. Man opplever veldig sjelden noe støy på bildet, og sorttonene fremstilles uten problemer. Det er slik behandling man ønsker at alle gamle filmer skal få.

[bilde]2010/51/6517[/bilde]

Lyd
Det er ikke bare lyden som har fått en god gjennomgang, også lyden har blitt oppgradert. på Blu-ray-versjonen blir vi servert lyd enten i DTS-HD 7.1 Master Audio eller Dolby Digital 4.0 Surround. Alle syv høyttalerne er ikke like aktive hele tiden, men man merker allikevel at man kommer mer inn i filmen under scener med f.eks. tordenværet. Dialogen er også meget tydelig under hele innspillingen, selv med relativt høy musikk i bakgrunnen.

Ekstramateriale
Jeg har sagt det tidligere i mine anmeldelser, at jeg er en stor fan av ekstramaterialer på film. Og jeg blir meget skuffet da nye filmer kommer med nær null av ekstra godbiter for oss. Jeg hadde ingen store forhåpninger når det gjaldt Sound of Music, for jeg vet at det var ikke like vanlig med filming bak kameraet på den tiden. Men gjett om jeg ble tatt på sengen. Det var ikke så mye fra bak kameraet selvfølgelig, men produsentene har allikevel pøst på med en hel ekstra disk med ekstramateriale. Her er det dokumentarer om filmen, intervjuer med personer som var involvert og til og med intervju med den opprinnelige Von Trapp-familien. Vi får et møte med Maria Von Trapp og en av sønnene, samt et par barnebarn. Deres historie er like interessant som den vi fikk på filmen, selv om de to er ganske forskjellige.

Konklusjon
Jeg skammer meg ikke over å innrømme at jeg storkoste meg der jeg satt og så på Sound of Music, og det burde ikke du gjøre heller. Ta med hele familien og syng sammen med familien Von Trapp.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse