Annonse

Filminfo og video

The Last Exorcism

Den tyske regissøren Daniel Stamm er kjent for å velge ganske bizarre prosjekt. Hans forrige film A necessary death setter han ut en annonse hvor han skriver at han ønsker å følge en selvmordskandidat fra begynnelse til slutt på prosjektet. Når du så legger til produsent Eli Roth som er kjent for Hostel filmene, så får du en ganske horribel film. I The last Exorcism har Stamm valgt å lage en horror mockumentary om en evangelist som utfører eksorsismer.

Cotton Marcus bor sammen med sin kone og døve sønn i byen Baton Rouge i Louisiana. Etter å ha lest om en autistisk gutt som døde under en eksorsisme så har han mistet troen på gud og seg selv som eksorsist. Han velger å se til legestanden når han trenger hjelp til å håndtere sønnen, ikke gud. Han velger derfor å bli med i et dokumentar prosjekt som skal vise at eksorsisme er bare juks og bedrag fra ende til annen. Sammen med Iris Reisen og Daniel Moskowitz drar han til familien til Louis Sweetzer. Han har bedt om hjelp fordi han tror hans datter er besatt av demoner. Før selve eksorsismen rigger Marcus rommet til jenta med effekter så han kan få dem til å tro på det han gjør. Etter eksorsismen reiser han og filmteamet av gårde igjen i den tro at de har fjernet familiens illusjoner om at jenta Nell er besatt av demonen Abalam. Men så enkelt skulle det nok ikke være. Etter havner de inn i en historie som er mye mer kompleks enn de hadde utgangspunkt for å forstå.

[bilde]2010/52/6530[/bilde]

Historien i filmen er kompleks, og det er forfriskende at det er brukt få kjente fjes. En man kan si å ha sett ofte er Patrick Fabian som spiller Cotton Marcus. Han har vært innom tv-serier som Life, Big Love, Friends og Saved by the bell. Kanskje ikke de største seriene, men han har i hvert fall kontinuerlig jobbet siden begynnelsen av 90-tallet.Louis Herthum som spiller Nells far, har også en lang karriere bak seg i filmbransjen men som skuespiller har du sett han i filmer som I love you Philip Morris og Den fantastiske historien om Benjamin Button. Men den som du faktisk blir mest imponert over i filmen er Ashley Bell som spiller Nell. Dette er hennes debut i spillefilmer og hun gjør en utrolig overbevisende jobb som både den uskyldige Nell og den besatte.

Å lage en mockumentary på denne måten er ingen lett jobb. Dialogene mellom karakterene skal flyte naturlig og det skal se ut som ett innblikk i en vanlig hverdag. Dette har de klart med glans i denne filmen, utrolig nok. Forventningene var ikke store til filmen i utgangspunktet men jeg må innrømme at jeg ble positivt overasket. De balanserer på en fin linje mellom jordnære forklaringer basert på menneskelig ondskap og de mer overnaturlige religiøse forklaringene. Du ser en far som har lettere for å tro at datteren er besatt av demoner enn at hun er seksuelt aktiv. Du ser filmskapere som har rotet seg oppi en situasjon som de ikke har forutsetninger på å håndtere og en prest som virkelig er på dypt vann.

Filmen i seg selv er litt langdryg og noen ganger litt kjedelig. Men når det gjelder slår den virkelig til og du kan faktisk risikere å støkke såpass at du hopper i stolen. Filmen fremstår som en blanding av Eksorsisten og the Blair witch project, passe skremmende og litt i grenseland mellom virkelighet og mareritt.

Karakter: 3 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse