Annonse

Filminfo og video

Black Swan

Denne versjonen krever at en av ballerinaene kan spille både den uskyldige og hvite svanedronningen, og den forføreriske, svarte svanen. Nina vil gjerne ha rollen som prima ballerina, og er perfekt i den hvite svanedronningens ham, men Leroy mener at hun ikke har kvalitetene som skal til for å innta rollen som den svarte svanen. Det har imidlertid Lily (Mila Kunis). Det utvikler seg etter hvert en konkurranse mellom de to jentene, som fører til at grensene mellom virkelighet og fantasi viskes ut for Nina. Hun finner en mørk side av seg selv som hun ikke visste at hun hadde, og denne siden skal vise seg å bli avgjørende for hennes rolle i «Svanesjøen.» I tillegg må hun hanskes med en mor som er kontrollerende og behandler henne som et barn.

Allerede i åpningsscenen blir stemningen for denne psykologiske thrilleren satt, med en nydelig dans fra «Svanesjøen» med Portman i hovedrollen. Den uhyggelige stemningen ligger bare og vaker et sted i bakgrunnen, og man kan bare ane den såvidt. Dette er tydelig gjennom hele filmen. Det er ikke alltid man skjønner sammenhengen i handlingen i begynnelsen, men man kjenner alltid på den sitrende spenningen og uhyggen. Dette er en av Aronofskys største kvaliteter som regissør. Helt siden «Requiem for a dream (2000)» har han behersket dette nærmest til fingerspissene. Dette gjør at denne filmen blir en psykologisk thriller i ordets mest bokstavelige og inderligste betydning. Bruken av musikk understreker hele tiden stemningen, og dette er også noe Aronofsky alltid har vært god på.


Filmens kjerne handler om motsetningene mørk/lys, uskyldsren/vill,god/ond. Dette gjentas gjennom hele filmen, og understrekes blant annet ved forskjellige farger på klærne til Nina (går alltid i lyst) og Lily (går alltid i mørkt). Man ser det også tydelig i det Nina utforsker de mørke sidene av seg selv, og ser sin doppelganger og «evil twin» i speil og mennesker overalt. Forskjellene mellom den hvite og den svarte svanen er til slutt altoppslukende og de blir både speilinger og motsetninger på samme tid.

Natalie Portman gjør i all hovedsak en god rolle som Nina Sayers. Det er imponerende at både hun og Mila Kunis danser selv i filmen, og lærte seg ballett i ett år før inspillingen startet. Dansescenene er nydelige. Noen tendenser til overspilling kan det bli når Nina skal være lei seg eller redd, men samtidig er det også viktig å få frem det sarte og skjøre i rollefiguren. Mila Kunis passer perfekt i rollen som forførerisk bad girl. Hun har en viss frekk snert over seg som man også kan kjenne igjen fra andre roller hun har spilt (for eksempel i That 70s show) uten at det blir en parodisk eller overhumoristisk tolkning. Barbara Hershey gjør en strålende jobb som Ninas mor, og i den lille rollen Winona Ryder har glimrer hun også med gode skuespillerferdigheter.

Black Swan er en god, original og velfortalt historie. Den er kanskje litt treig de første 30 minuttene, men siden stemningen hele tiden sitter lurer man på hva som skjer videre. Virkemidlene og skuespillerprestasjonene er med på å gjøre dette til en meget god film. Nok en gang- fra Darren Aronovsky.

Karakter: 5 av 6.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse