Annonse
Det er ikke lenge siden Golden Globe nominasjonene ble klare og i bransjen er det kjent at disse ofte gir en indikasjon på hvem som blir nominerte til Oscar. Vinnerne av årets Oscars vil bli presentert den 27. februar i år. Men frem til dette er det en lang prosess hvor det skal stemmes over hvilke filmer som skal nomineres i de 24 kategoriene og hvem som skal vinne.

Det stemmes og det stemmes
Forrige uke ble nominasjonspamflettene sendt ut til alle de 5 755 medlemmene i det som på kort bare kalles for Akademiet. Akademiet er medlemsbasen i Academy of motion picture arts and sciences og består av folk som I filmbransjen I USA. Filmene på listen er alle fra det foregående året og være på over 40 minutter. Dette gjelder selvfølgelig ikke i kategorien for kortfilm. Hvilket yrke du har bestemmer hvilke kategorier du kan stemme på, så dermed blir det ikke til at alle kan stemme på alt. Skuespillerne stemmer på skuespillerne og makeup artistene stemmer på makeupartistene, på denne måten sikrer de seg at de som har peiling faktisk avgjør nominasjonene i de forskjellige kategoriene. Akademiet er også under sterkt press fra filmbransjen under nominasjonstiden da disse driver voldsomme kampanjer på sine filmer. Den fjortende januar klokka fem, skal nominasjonene være sendt inn til PriceWaterhouseCoopers som tar seg av tellingen. De endelige nominasjonene blir annonsert klokken 5.30 am, den 25. Januar fra Akademiets Samuel Goldwyn Theater.

Når så nominasjonene er opptelt og annonsert skal medlemmene igjen stemme, denne gangen kan alle medlemmene i Akademiet stemme på de nominerte i de fleste kategorier. Kategoriene beste animerte kort film, live action kort film, dokumentar film, korte dokumentar film og kategorien for fremmedspråklig film får man bare stemme i dersom man kan attestere at man har sett hver eneste kandidat i kategorien. Når disse resultatene kommer inn til PriceWaterHouseCoopers er det kun to av partnerene som vet resultatene helt frem til de blir ropt opp på scenen.

Spesialpriser som deles ut
Foruten disse nominasjonene så er det også spesialpriser som deles ut innimellom. Special Achievement prisen kan deles ut for godt arbeid i en bestemt film hvis den ikke passer inn i noen av de andre kategoriene. Ærespriser deles også ut for å ære de som har dedikert livet sitt til film og har kommet med ekstraordinære bidrag. Denne prisen er det styret i Akademiet som bestemmer, og dette er priser som ikke nødvendigvis gis hvert år. Andre priser som deles ut i forbindelse med Oscar utdelingen er Jean Hersholt Humanitarian prisen, Gordon E. Sawyer prisen, Technical Achievement prisen og John A. Bonner Medal of Commendation.

Stjernespekket utdeling
Årets Oscar utdeling ledes av James Franco og Anne Hathaway , sistnevnte var også programleder under Nobels fredspris konserten her i Norge. Begge er i år aktuelle med filmer som kan bli nominerte til Oscars. Hathaway er allerede nominert til Golden Globe for sin innsats i Love and other drugs hvor hun spiller mot Jake Gyllenhaal. Franco har gjort en god innsats i filmen 127 dager som også spås noen nominasjoner i år.

Hvert år er det også knyttet store forventninger til hvem som skal presentere de forskjellige prisene. I år er den listen full av tidligere nominerte og vinner av Oscar statuetten. Store navn som Oprah Winfrey, Halle Berry, Jeff Bridges, Sandra Bullock og Marisa Tomei skal presentere prisene i år. Sandra Bullock og Jeff Bridges vant jo begge Oscar i fjor så de er ikke ukjente med konseptet. Tomei har blitt nominert 3 ganger og vant en Oscar for hennes rolle i My Cousin Vinny. For sin rolle i Monsters Ball mottok Halle Berry Oscar,på årets utdeling er hun også en av de som presenterer vinnere. De fleste husker nok ikke Spielbergfilmen The Color Purple fra 1985 hvor Oprah spilte en av rollene. Hun ble nominert til Oscar for sin innsats i filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse