Annonse

Filminfo og video

THX 1138

Filmen tar oss til fremtiden og verden ser helt annerledes ut. Vi møter THX1138 som spilles av Robert Duvall. Han sliter med å tilpasse seg det nye samfunnet hvor sex er forbudt. Han motstreber seg det så kraftig at han ender opp med å gjøre LUH 3417 gravid. Han blir kastet i fengsel og der møter han SEN 5241 og sammen bestemmer de seg for å prøve å rømme. Dette futuristiske samfunnet er nemlig plassert under jordens overflate og alle mennesker som bor der er kontrollerte av et narkotisk stoff. Drømmen er derfor å komme seg tilbake opp på jordens overflate.Dette var George Lucas sitt første spillefilmprosjekt som han baserte på sin egen kortfilm Electronic labyrinth THX 1138 4EB. Allerede her ser du tydelig at Lucas har evner som filmskaper. Historien i seg selv er enkel men fascinerende. En fremtid hvor mennesker er robbet for noe så essensielt som kjærlighet, og en mann som bestemmer seg for å slåss for sin frihet. Stort enklere kan det ikke gjøres.

Robert Duvall gjør en flott rolletolkning. Det kan ikke være lett som menneske å nesten være utrykksløs i ansiktet det ene øyeblikket, for så å ha stiv elskov rett etterpå. Til og med når han fortviler har han omtrent ingen mimikk i ansiktet. Det er som om alle følelser er stengt inne i et fengsel, hans hode.

Så legger man til en dose spesialeffekter som var bra til å være laget så tidlig som 1971. Filmen så faktisk ut som om den kunne vært laget i et independent studio i dag, utrolig nok.  Stort sett alle omgivelser er hvite og enkelte av menneskene har hvite klær på seg. De fleste er skallede og de slanke robocop lignende vaktene er akkurat passe mekanisme og umennesklige til at det blir interessant å se på. Billedkomposisjonen er veldig bra derfor er det synd at lyden ikke fulgte samme kvalitet som film og effekter. Den virket litt hul noen ganger og det minner deg på at det faktisk er en gammel film du sitter og ser på.Fremtidsvisjonene i dette er temmelig dystre. Hvordan vil en verden uten kjærlighet være? Det er også et spørsmål man kan stille i forhold til regissøren; hvorfor valgte han akkurat en verden uten kjærlighet? Hvorfor ikke lage en slik film om en verden uten religion eller uten politikk? Det er ingen tvil om at dette var en virkelig god start for George Lucas, som etter hvert har blitt kjent som en effektenes mester gjennom Starwars filmene.  Sånn handlingsmessig er det faktisk ikke så verst, men det kan være litt kjedelig i noen sekvenser.

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse