Annonse

Filminfo og video

Eragon

Femten år gamle Christopher Paolini savnet fantasibøker med kvalitet og kastet seg like godt ut i faget på egenhånd. I dag er resultatet av dette tre tykke bøker som utgjør en brukbar trilogi. Bøkene bærer helt klart sterke relasjoner til sine inspirasjonskiler, der Tolkiens bøker er lettest å kjenne igjen, men den som leser mye fra denne sjangeren vil nok legger merke til flere. Slik blir også serien en hyllest til sin egen sjanger og hevder seg godt som underholdning. Boka som åpner eventyret ble altså filmatisert, men som alltid når man skal overføre en så innholdsrik historie til film, må man holde tunga rett i munn. Unge Paolini har uten tvil klart å holde sin tunge langt rettere i sin munn enn det menneskene med ansvar for filmen har gjort. Han, med hjelp av familien i prosessens vei, har skapt en historie full av lekende underholdning.

Boka Eragon er først og fremst en ungdomsbok, men går like lett hjem til et voksent publikum som liker fantasy sjangeren. Den er gjennomført i det omfanget at den med alle sine ulike vesener, krigere og enorme drager klarer å holde en relasjon til omgivelsene i den verden de befinner seg i uten å falle av hengeren som noen lettvekter. For når man først og fremst har opplevd Ringenes Herre, blir mange av de eventyrfilmene man ser i ettertid litt blasse. Filmen om Eragon er et slikt falleferdig produkt av et forsøk på å ri en fantasy bølge, og det er ikke fordi jeg leste boka først. Jeg så filmen lenge før jeg leste den og selv da virket filmen for oppstykket, usammenhengende og dårlig gjennomført. Det er helt klart en film for de yngre seerne og definitivt ikke noe for en kresen fantasy fan.

Det er en rekke kjente fjes i Eragon, med Robert Carlyle, John Malkovic og Jeremy Irons som de mest kjente og en mindre rolle av popjenta Joss Stone. Selv om trekløveret Carlyle, Malkovic og Irons gjør jobben på filmsettet og kan levere sin roller, klarere ikke helheten av denne filmen å hevde seg. Det blir heller en laber B-film med kjente fjes enn noe annet. Det er litt synd, for dette kunne ha vært gjennomført langt bedre. Når man i tillegg har lest boka så blir man sittende å irritere seg over at det har vært dårlige omskrivinger for å spare tid. Det er alltid et behov for endringer i historien for å få dette inn i en film, men måten det her er gjort på med denne lemlestingen historien, blir dette noe fullstendig smakløst.

Hvis du bare har sett filmen og liker sjangeren men er usikker på om det er noe vits i å lese bøkene så er det stor forskjell på disse to måtene å fortelle samme historie på. Boka gjør seg langt bedre og du kan uten tvil sette i gang med å lese den. Selv om filmen ikke er sydd sammen med pene sømmer, så er boka et produkt som ser langt bedre ut under bandasjen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse