Annonse

Filminfo og video

Anne Franks Dagbok

Anne Franks Dagbok er en historie som er gjenfortalt mange ganger siden boken ble funnet etter andre verdenskrig. Det kan ha noe med den meget sterke historien dette faktisk er, som gjør at det er en lukrativ historie å fortelle på film. Denne versjonen av filmen er basert på et teaterstykke som igjen er basert på dagboken Anne Frank skrev i perioden de gjemte seg for tyskerne.

For den som ikke kjenner historien bak Anne Franks dagbok kan man enkelt forklare dette som følger. Anne Frank er jøde og bosatt i Nederland med sin familie. Da tyskerne inntok landet begynte de umiddelbart å jakte på alle jøder. Redde for å havne i konsentrasjonsleir gjemmer de seg på loftet til en fabrikk. Her må de leve i stillhet på dagtid for at arbeiderne på fabrikken ikke skal høre dem, mens de på kveldstid har litt flere friheter.

Denne filmen ble spilt inn i 1959, men jeg ble veldig overrasket da jeg så på den over hvor aktuell den allikevel er. Filmen foregår i perioden 1942 til 1944, og det er jo oftest slik at jo nærmere man er hendelsen, jo bedre kan den beskrives. Regissør George Stevens gir en meget god skildring av hvordan livet nok ville vært innestengt i et lite loftrom i nærmere to år.

Stevens har også fått med seg gode skuespillere til å bekle de forskjellige rollene. Selve Anne Frank spilles av daværende nykomling Mille Perkins som viser meget gode kvaliteter i portretteringen av Anne. Med seg har hun skuespillere som Joseph Shildkraut, Shelley Winters, Richard Beymer, Diane Baker og humoristen Ed Wynn. Jeg syntes det var ganske ambisiøst og vågalt av Stevens å benytte en skuespiller som Wynn, som er mest kjent for sine komedier, men Wynn er mesterlig som den litt eksentriske Albert Dussell.

Jeg må også få gi stor kreditt til scenografien i filmen. Dette lille rommet på loftet er egentlig en liten karakter i seg selv, for den er med og dikterer mye av hvordan karakterene opplever hverdagen, og hvordan rommet virker mindre og mindre etter hvert som tiden går.Bilde
Jeg ble ikke så veldig imponert over kvaliteten på bildet i denne filmen, selv om det skal være full HD med 1080p. Tonene er ikke klare, og noe støy kan oppleves fra tid til annen. Jeg undersøkte litt på nettet og fant ut at denne filmen gikk gjennom en oppgradering i 2004 da den ble lansert på nytt på DVD, og det kan virke som studioet ikke har ønsket å bruke så mye mer tid på denne delen av jobben. Jeg har sett bluray-filmer fra denne perioden som har mye bedre bilde etter kraftig restaurering, men dette er dessverre ikke tilfelle med denne filmen.

Lyd
Dette er en film som ikke krever for mye av lyden, da det meste er dialoger. Disse fikk også en gjennomgang i 2004 og vi får servert lyden i både Dolby 4.0 som på DVD’en eller 5.1 DTS-HD. Det viktigste for meg i denne sammenhengen er at dialogen er klar og forståelig, noe den er i begge tilfeller.

Ekstramateriale
Denne filmen er stappfull med ekstramateriale og det tok lang tid å gå gjennom alt sammen. Kvaliteten på det er så som så, men noen interessante intervjuer med skuespillerne fra nåtiden der de ser tilbake til hvordan de opplevde innspillingen. Det er også samtaler med regissør George Stevens’ sønn som var med på filmen som produsent.

Konklusjon
Jeg har ikke sett alle filmene som er produsert om Anne Franks Dagbok, men jeg tror jeg med hånden på hjerte kan si at dette nok er en av de bedre som finnes. Hele filmen er meget godt gjennomført, og med alt ekstramaterialet man får med så er dette et kjøp man absolutt burde gjøre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse