Annonse

Filminfo og video

Tre Konger

Det er en stund siden jeg sist så Tre Konger, den gang på VHS faktisk, så det var med stor glede jeg satte bluray-disken inn i spilleren for endelig å kunne få et gjensyn med George Clooney, Mark Wahlberg og Ice Cube. Og filmen leverte like bra nå som det den gjorde for over ti år siden.

Tre Konger handler om tre soldater under den første Irak-krigen. Selve krigen er mer eller mindre over og mange av irakerne har overgitt seg. Soldatene har ikke mye å gjøre med unntak av litt vill festing og rutineoppdrag her og der. På et av rutineoppdragene oppdager Troy Barlow (Mark Wahlberg) og Chief Elgin (Ice Cube) et kart gjemt i rumpa på en av de irakiske krigerne. Sammen med Archie Gates (George Clooney) drar de på skattejakt og kommer plutselig opp i en situasjon de ikke helt hadde trodd.

Det jeg husker at jeg likte med denne filmen var litt av den lette komedien som hang rundt filmen. Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det en komedie, for det er det ikke. Den grenser heller mer mellom drama og action et sted, men da med en dose komiske innslag. Den foregår under Irak-krigen, men går ikke inn på hva krigen gjør med deg som menneske, hvordan en tøff krig oppleves for deg. I stedet vinkler den saken mye mer mot det griske mennesket, som får tre vanligvis normale karer til å trosse regler og etikk for å skaffe seg litt ”lett tjente penger”.

Jeg vil ikke si jeg er som filmkritikere flest, fordi når jeg skal anmelde en film er det en ting jeg er ute etter. Det er bare et spørsmål jeg stiller meg selv etter å ha sett filmen. Ble jeg underholdt? Jeg er ikke så interessert i det filmestetiske, og har ofte kjedet meg gjennom såkalte kritikerroste filmer. Og på dette svaret når det gjelder Tre Konger er selvfølgelig ble jeg underholdt. Dette er en ordentlig flott film på mange måter. Historien er god og regissør David O. Russell gjør en flott jobb.

Skuespillerne som er brukt var på den tiden ikke de superstjernene de er nå. George Clooney var mest kjent som kjekkasen Dr. Doug Ross fra Akutten, og det var før han slo gjennom som filmskuespiller på ordentlig med filmer som O Brother Where Art Thou? og Ocean’s Eleven. Wahlberg slo gjennom et par år tidligere med Boogie Nights, og fortsatte suksessen i denne filmen. Ice Cube er vel mest kjent som rapper, men har spilt i noen filmer nå og da. Sammen utgjør disse et ganske vidt spekter av personligheter, men på en eler annen snål måte passer de allikevel veldig godt sammen.

Og vi får også en del gode biroller som utgjør et godt ensamble av skuespillere. Jamie Kennedy spiller tufsen som oftest får frem de morsomme øyeblikkene i filmen. Spike Jonze tok seg fri fra den påbegyende regisuksessen sin for å spille Conrad Vig, en litt håpløs fyr som ønsker å være som Troy Barlow. I tillegg har vi Cliff Curtis og Saïd Taghmaoui som med sine biroller hjelper til med å øke realismen i filmen.

Bilde
Bildet har fått en oppgradering til 1080p med 2.40:1 ratio. Kvaliteten er dessverre ikke så høyt oppe som jeg kunne ønske at den var. Det er nesten litt trist å tenke på at filmer fra 70-tallet og tidligere får bedre behandling av bildet enn ”nyere” filmer som denne. Dog kan det argumenteres at kvaliteten på en film fra nittitallet har bedre utgangspunkt, men når man ser en slik film og opplever kornete bilder med en del støy. Deler av filmen er selvfølgelig krystallklart og sammenlignet med VHS’en jeg så for en del år siden er dette mye bedre.

Lyd
Heldigvis skuffer ikke lyden på samme måte som bildet. Med en DTS-HD Master Audio 5.1 får servert god lyd i alle fem høyttalerne. Lydene er godt fordelt mellom alle kanalene. Dialogen er allikevel klar og tydelig.

Ekstramateriale
Filmen er dessverre ikke overlesset med ekstramaterialer, men er bedre enn mange andre filmer jeg har sett i det siste. Vi får møte noen av de artistiske personene bak filmen som production designer Catherine Hardwicke og cinematograf Newton Thomas Sigal. Dokumentarene er interessante og det er morsomt å se på hvordan de kan forvandle et ørkenområde i Arkensas til å bli en landsby i Irak.

Konklusjon
Tre Konger er en genial film på flere måter. Litt synd selvfølgelig at bildet ikke holder følge med resten av filmen, men dett gjør den allikevel ikke til et dårlig kjøp. Dette er utvilsomt en film du burde ha i hylla.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse